albert cuypstraat

indexalbcuyp Langs de Albert Cuypstraat vinden we de beroemdste markt van Nederland. Aan het einde van de 19e eeuw werd dit deel van De Pijp volgebouwd en de markt ontstond hier al snel. Al snel werd deze markt zo’n groot succes dat de gemeente na 1905 de markt moest reguleren. Na 1922 werd de markt onder toezicht gesteld van het Marktwezen.
albert cuypEr staan zo’n 300 kramen op de markt en voor de oorlog was een derde van deze kramen van Joodse marktlieden. Een van hen was Andries Agsteribbe.
Er was een flinke concurrentie en men moest hard werken voor een karig bestaan. In de oorlog mochten de Joodse kooplui hier niet meer werken. De kooplui moesten naar speciale Joodse markten en werden later in de oorlog voor een groot deel gedeporteerd en vermoord.

moppesVan Moppes
Levie van Moppes was sinds 1828 diamantslijpersknecht en zijn zoon David Levie besloot in 1875 aan de Plantage Middenlaan een stoomdiamantslijperij te bouwen. De Kaapse tijd, waarin veel diamant werd aangevoerd uit Zuid Afrika, was 3 jaar later al voorbij. Van Moppes bleef zich ontwikkelen. De slijperij werd fors uitgebreid en er kwamen filialen in New York, Parijs, Brussel en Londen. Gedurende de 2e Wereldoorlog verbleven de gebroeders Van Moppes in Brazilië en na de oorlog kwam men terug en begon een diamantslijperij op Albert Cuypstraat 2-6. In de oorlog wilden de Duitsers hier een vakschool voor Diamantslijpers vestigen, omdat men na de vermeende nederlaag van Engeland een grote toestroom van diamanten uit Zuid-Afrika verwachtte.

bron:
Klemann, Hein, Nederland 1938-1948. Economie en samenleving in de jaren van oorlog en bezetting.