Elizabeth Wolffschool

elizabethwolffschoolDe Elizabeth Wolffschool op de Prinsengracht 927 bestaat als gebouw nog steeds. Het is een mooi gebouw bijna op de hoek met de Vijzelstraat.

De Elizabeth Wolffschool begon als een meisjesschool. De leerlingen waren meisjes, het onderwijzend personeel bestond uit vrouwen. Het was een school van de vierde klasse, en daarmee behorend tot de duurste klasse van het lager onderwijs. De ouders betaalden hier ƒ 75,– schoolgeld per jaar en behoorde daarmee tot de gezinnen met de hoogste inkomens of de gezinnen die dit schoolgeld konden betalen.

De school bestond niet alleen uit een lagere school, ook was er op de bovenste verdieping een MULO-afdeling, ook alleen voor meisjes.

Het was een deftige school. Ook de onderwijzeressen hielden dit in stand en waren zelf vaak van gegoede huize. De grote concurrent van de school – wanneer het gaat om deftige, welgestelde, ouders, was de Cornelis Vrijschool. De gegoede middenstand was meer aanwezig op die school.

De Elizabeth Wolffschool stond bekend om haar discipline. De leerlingen moesten ‘s-maandags in een schoon wit gesteven schort komen, niet zonder hoed of muts en ‘s-winters niet zonder handschoenen.
Het gebouw heeft ook nu nog een onderwijsbestemming (Luzac College). De Elizabeth Wolffschool werd in 1984 opgeheven.

De Joodse kinderen
Aangezien het voor de oorlog niet zo belangrijk was wat de achtergrond was van iemand vonden Joodse Amsterdammers ook hun weg naar deze school.
De kunstschilder Martin Monnickendam, wonende op de Stadhouderskade, had zijn twee dochters hier zitten. En hij was niet de enige, ongeveer 25% van de kinderen was van Joodse afkomst, maar dan vooral uit de liberale hoek. Verder is Dr. Henriëtte Boas een bekende Joodse vrouw die als kind deze school vanaf 1923 bezocht.
Silvia Juliette Basch zat ook op deze school. Zij was een van de geportretteerde kinderen bij de tentoonstelling “In Memoriam”, in 2019 in het Stadsarchief Amsterdam.

 

bron:
herinnering van Dr Henriëtte Boas,
www. joodsamsterdam.nl,
www. nostalgiekrant.nl,

Illustratie
 © joodsamsterdam.nl

gepubliceerd:
28 april 2016

Laatst bijgewerkt:
14 juni 2021