henriëtte pimentel / wie één mens redt, redt een hele wereld

Henriette Henriques - Pimentel verzorgt Koenraad-Huib Gezang (Remi). Koenraad kwam op 30 oktober 1942 in de creche zonder ouders of identificatiepapieren (nadat hij te vondeling gelegd was in Bloemendaal, op Duinwijckweg 1) en werd Remi (van Duinwijck) genoemd naar het weeskind uit "Alleen op de Wereld" van Hector Mallot. Remi werd de lieveling van zowel de verzorgsters als van de bezetter. Naar verhalen uit die tijd kwamen SS-ers speciaal naar Remi kijken en met hem spelen. In de film "Süskind" (fuworks, jan 2012) wordt het verhaal over Remi ook kort belicht.
Henriette Henriques – Pimentel verzorgt Koenraad-Huib Gezang (Remi). Koenraad kwam op 30 oktober 1942 in de creche zonder ouders of identificatiepapieren (nadat hij te vondeling gelegd was in Bloemendaal, op Duinwijckweg 1) en werd Remi (van Duinwijck) genoemd naar het weeskind uit “Alleen op de Wereld” van Hector Mallot. Remi werd de lieveling van zowel de verzorgsters als van de bezetter. Naar verhalen uit die tijd kwamen SS-ers speciaal naar Remi kijken en met hem spelen. In de film “Süskind” (fuworks, jan 2012) wordt het verhaal over Remi ook kort belicht.

Henriëtte Pimentel was de dochter van Nathan Pimentel en Rachel Oppenheimer en wordt op 17 april 1876 in Amsterdam geboren. Vader handelde in diamanten en het gezin was van Sefardische afkomst. Het gezin kreeg 13 kinderen waaronder 5 meisjes. Henriëtte was het 10e kind.

Creche op de Plantage Middenlaan.
Creche op de Plantage Middenlaan.

Henriëtte volgde de kweekschool en heeft vanaf 1907 in het souterrain van Sarphatistraat 115 een Fröbelinrichting, dat is een soort kleuterschool. Henriëtte trouwt op 23 jarige leeftijd met Samuel Rodriques Pareira, waarvan ze in 1916 scheidt.
De Fröbelinrichting verhuisde 2 keer, een keer naar Sarphatistraat 129 en een keer naar 155. In 1926 wordt Henriëtte directrice van de crèche op de Plantage Middenlaan 31, zelf woont ze dan – tot haar deportatie – op Plantage Middenlaan 25.
Deze crèche bestond al sinds 1906 en was opgericht door de Vereeniging Zuigeling-Inrichting en Kinderhuis”, en werd gesticht met een legaat van Sophie Rosenthal.
Er gingen zowel Joodse als niet-Joodse kinderen naar deze crèche. Vanaf 1912 was de crèche gevestigd op de Plantage Middenlaan.
In de crèche staat Henriette bekend als strenge en goede directrice en ze valt op met haar onafscheidelijke hondje Brunie.

woonhuis Henriëtte Pimentel, nr 25, jan 2012
woonhuis Henriëtte Pimentel, nr 25, jan 2012

In 1942, Henriëtte is dan inmiddels 65 jaar oud, bedenkt ze samen met Walter Süskind een plan om kinderen uit de crèche te redden.
Het plan bestond ook uit het saboteren van de goede administratie die er bestond. Men “vergat” zo kinderen in te schrijven zodat hun vermissing niet opviel, in plaats van een baby werd een pop meegegeven op transport, baby’s en peuters werden in tassen en dozen weg gesmokkeld, via de tuin verdwenen kinderen naar de kweekschool en dit alles kon ook omdat de crèche veel minder zwaar bewaakt werd dan de schouwburg. Maar behalve deze fysieke verdwijning moesten ook de sporen van deze kinderen bij de persoonsgegevens worden verwijderd, zowel bij de cartotheek van de Schouwburg als bij die van de Zentralstelle für Jüdische Auswanderung. Dat werd gedaan door Felix Halverstadt. Hij vervalste ook persoonsbewijzen van volwassenen die uit de Schouwburg ontsnapten.
De weg gesmokkelde kinderen gingen naar Limburg of naar Friesland en veel van deze kinderen bleven, wanneer hun echte ouders na de oorlog vermoord bleken, bij hun pleegouders wonen.
Creche_Hollandsche-SchouwbuOp 26 april 1943 wordt Henriëtte gearresteerd en naar Westerbork overgebracht. In juli 1943 moet Henriëtte mee op transport naar Auschwitz waar ze op 17 september 1943 vermoord wordt. De crèche wordt gesloten in september 1943 en is in 1976 afgebroken. Op die plaats was tot voor kort de IVKO gevestigd.
Na de oorlog wordt de crèche onder een nieuwe naam heropend, “Huize Henriëtte” en is gevestigd op de Sarphatistraat 24-26 en heet sinds 2008 Kasteel van Katoren.

Bron:
joodsmonument.nl,
ghetto fighters house archives,
Sarphatistraat 115 – Denise Groen,
mooitienray.nl,
partou.nl
,

verzetsmuseum.nl,
plantage-weesperbuurtkrant 2009 01