lijn 8

lijn8Waarom Amsterdam geen lijn 8 heeft
Amsterdam heeft een behoorlijk aantal tramlijnen, maar geen lijn 8. Waarom niet?
Lijn 8 heeft bestaan en reed van de Rivierenbuurt, Weesperplein, Weesperstraat, Jodenbreestraat, Centraal Station v.v. Een bijzondere route dus, van een rijke Joodse buurt via de armere Joodse buurten naar het Centraal Station. Als er een tramlijn was die het Joodse leven in Amsterdam verbond was het deze wel.
In 1942 kwam voor de Joodse Amsterdammers het verbod op het gebruik van het openbaar vervoer. Daarmee viel een groot deel van de passagiers weg en het GVB, dat met personeelstekort kampte, zette het personeel op andere lijnen in en doekte de “Jodentram” in 1942 op.

Maar de lijn ging weer rijden toen de Sicherheitsdienst besloot de overgebleven Joden uit de Amsterdamse wijken af te voeren naar het Centraal Station en vanaf dit station naar de kampen. De lijnen die daarvoor werden ingezet waren lijnen 24, 16, 9 maar vooral lijn 8.
Lijnen 24, 16 en 9 gingen na de oorlog weer rijden. De Joodse buurten waren leeg en vervallen, lijn 8 was niet meer nodig.
Toen in 1995 de cirkeltram ging rijden, waarvan de route een soort 8 vormt, klonken er vele protesten om deze lijn lijn 8 te noemen en werd besloten dat er nooit meer een lijn 8 zal rijden. Het ontbreken van lijn 8 is een oorlogsmonument op zich.

link