nieuwsbrief joodsamsterdam en joodserfgoedrotterdam juli – augustus 2016

Welkom
Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de www.joodserfgoedrotterdam.nl. 
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken

Een aantal boeken die op de site genoemd worden is bijeen gebracht op de boekenpagina. Nieuw op deze pagina is onder andere het boek over de Westerweelgroep, dat onlangs door Hans Schippers geschreven werd.
Contact

Alleen per mail

Deze maand…………

In de zomerperiode is er een groot aantal nieuwe artikelen geschreven, dit voor beide steden. Voor de Rotterdamse geschiedenis zijn er in deze periode een aantal artikelen geschreven door Ruben Vis, zoals over het Memorjizkor en de artikelen over de rabbijnen van Rotterdam. Daarnaast mochten we een artikel overnemen over de Feijenoord-Joden. Een goede zaak, want Ajax is minder Joods dan vaak gedacht wordt, en andere voetbalclubs hebben een vaak onbekende Joodse geschiedenis. Het artikel over Feijenoord is aanleding voor twee artikelen, over Barend Naarden en over Salomon Velleman.
In het najaar verschijnt er een boek over de Joodse Rotterdamse Carry Ulreich. In de vooraankondigingen wordt zij, en Carry woont in Israël, de Rotterdamse Anne Frank genoemd in verband met de kwaliteit van het dagboek dat zij schreef in de oorlog. In het najaar dus een nieuwe inkijk in Joods Rotterdam. In het artikel over de Mathenesserweg al datgene dat in de bronnen te vinden was over Carry.
Seksuoloog Coen van Emde Boas was eveneens een Joodse Rotterdammer en ook hij staat nu op de website.Op de Amsterdamse site ook een aantal nieuwe verhalen en aanvullingen. Een verschrikkelijk verhaal over een roofmoord op de Haarlemmerstraat, maar ook bijvoorbeeld over een artiest van weleer, Eduard Kapper. En nog een moord, die op Erwin Joseph, een jongen die in de onderduik ging en door zijn “helpers” vermoord werd.
Gelukkig ook een verhaal over verzet, vanuit het Amsterdams Lyceum. Daar gebeurde meer in de herinnering nog aanwezig is. Verder twee verhalen over schroot, over Raphaël Pais en over IJzerhandel Hollandia, en twee verhalen over het Joods Kamerorkest. Verder een mooi verhaal over de Joodse verzetsstrijder Leon Beek en zijn vrouw, Cissy van Marxveld. Cissy is nog bekend bij de 50+ lezers, ze was een gewild schrijfster.

De vakantieperiode, waarin het de bedoeling is wat rustiger aan te doen, heeft geleid tot een groter aantal artikelen dan normaal. Ik hoop dat u ze interessant vindt.
De nieuwsbrief is ook beschikbaar als pdf.

JoodserfgoedRotterdam

1 juli – Jeschang Choulim was een Joodse weldadigheidsorganisatie in Rotterdam.

8 juli – de Molenwaterweg is toegevoegd aan de site en daar woonde de artiestenfamilie Boesnach.

25 juli – Het artikel “De Rotterdammer Memorjizkor” werd geschreven door Ruben Vis.

26 juli – Dat geldt ook voor het artikel over de eerste Londense opperrabbijn, die in Rotterdam herdacht wordt.

26 juli – En ook voor het artikel over de Memorlijst voor Rotterdamse rabbijnen en opperrabbijnen.

28 juli – Voor Joseph Samuel Cohen werd onlangs een plaquette geplaatst. Wat we weten staat hier, maar extra informatie is welkom.

29 juli – Het verhaal was al verschenen, maar we mochten het overnemen. Het verhaal over de Feyenoord-Joden.

30 juli – Het verhaal over Barend Naarden, zijn gezin, zijn ouders en de kledingzaak is toegevoegd.

31 juli – Nog een van de Feyenoorders die genoemd was, was Salomon Velleman.  Zijn verhaal is ook uitgewerkt.

10 aug – De Mathenesserweg is toegevoegd aan de website. Op deze straat zat Carry Ulreich ondergedoken (haar dagboek verschijnt binnenkort); Dr Neuberger had zijn praktijk op deze straat.

19 aug – Coen van Emde Boas was een baanbrekende seksuoloog vanaf de jaren dertig. Hij werd in Rotterdam geboren en zijn verhaal staat hier.

Joods Amsterdam

22 juni – De Zwanenburgerstraat is toegevoegd.

24 juli – Ze waren naar Amsterdam gevlucht en hadden een winkel op de Haarlemmerstraat. Daar werden Clara Grodzin en haar zoon Kurt Pommer slachtoffer van een roofmoord.

24 juli – Hij is een van de artiesten die in de vergetelheid dreigt te geraken, Eduard Kapper.

3 aug – Johan Benders en Tineke Guilonard hebben vanuit het Amsterdams Lyceum veel verzet gepleegd en Joodse leerlingen geholpen.

4 aug – Het boek “Moord op een onderduiker” vertelt het verhaal over Erwin Michael Joseph.  Via de link meer over hem.

4 aug – Raphaël Pais was een beroemd schroothandelaar in Amsterdam.  Zijn verhaal staat op de site via de link.

4 aug – IJzerhandel Hollandia was de grootste schroothandelaar van Nederland.  Een Joods bedrijf, en het verhaal staat op de site.

15 aug – Het Joods Kamerorkest heeft niet lang bestaan en heette zo op last van de bezetter. Het verhaal staat op de site, en we zoeken nog informatie over de musici die in dit orkest speelden.

16 aug – Salomon Abas was de dirigent van het Joods Kamerorkest. Wat is er over hem nog te vinden?

22 aug – Wat heeft Cissy van Marxveld met het Joods verzet te maken, dat staat in het verhaal over de Joodse verzetsstrijder Leon Beek.

23 aug – Op de Nieuwezijds Voorburgwal 93 is nog steeds de eerste steen te zien van Schoenenhandel Hakkert.