Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam juli – augustus 2017

Welkom
Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken

Een aantal boeken die op de site genoemd worden is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Contact

Alleen per mail

deze maand

Deze maand
Dit jaar is het zomerreces voor mij geen reces geweest, en dat is te merken aan het aantal artikelen dat in deze nieuwsbrief staat. Een zeer volle nieuwsbrief waarvan ik hoop dat de stukken toch uw aandacht krijgen en niet door de veelheid wegvallen, want… er staan naast nieuwe stukken ook een aantal belangrijke oproepen op de site. Daarnaast aandacht voor Monnickendam, een aantal ondernemingen zoals De Stad Parijs in Rotterdam en de fabrikant van de Akkertjes, een pijnstiller uit de vorige eeuw, en er zijn een aantal straten toegevoegd. Kortom, veel nieuwe artikelen.
In het verleden gaf ik al historische rondleidingen door Joods Rotterdam en Amsterdam. Dat heb ik in de afgelopen periode uitgebreid, deels omdat ik soms zoveel zaken hoor vertellen die toch niet zo waren, deels omdat ik mijn laatste studiejaar in ga op de UvA en dit wellicht een van de activiteiten wordt na de studie.  Via diversen en excursies in het menu vindt u meer informatie. Komend jaar komt er ook weer een excursie door Rotterdam, die ik voor Crescas organiseer. Verder, blijf uw reacties en tips sturen.

Gezocht: wie staat op de foto’s.  Er zijn weer foto’s opgedoken waarbij gezocht wordt wie er is afgebeeld. Via de link. Verder vragen we uw aandacht voor deze documentaire die momenteel gemaakt wordt, en we vragen uw aandacht voor dit verhaal over Sera en Katja Klatser.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

1 juli – Marcus van Blankenstein was een journalist voor en na de oorlog en verloor zijn baan door zijn haarscherpe analyse van het nazisme.   6 juli – Het verhaal over het diamantbedrijf van de familie Streep is opgenomen op de website.
19 juli – Hakkie Davids stond vaak in de schaduw van broer Louis en zus Heintje, maar was zeker niet minder talentvol.   13 juli – de herinneringen van Frouke Dal-Abrahams uit Monnickendam staan op de website
29 juli – De Stad Parijs was een kledingzaak die voor de oorlog op de Hoogstraat zat en na de oorlog een doorstart maakte.   15 juli – Jeannette Stein – de Haas had op de Rapenburgerstraat de bekende wijnhandel Wed. J Stein. Dat is toegevoegd aan de pagina over de Rapenburgerstraat.
29 juli – Stoffenhandel Monnickendam zat op de Hoogstraat.   18 juli – Max Peereboom filmde al voor de oorlog op 8 mm en liet daarmee uniek materiaal achter over Joods Nederland.
29 juli – Op de Hoogstraat 337 was het manufacturenbedrijf van I de Jongh en Co voor 1940 gevestigd   20 juli – De Elandsgracht is toegevoegd aan de website.
30 juli – Op Hoogstraat 144 was Café Concert Terminus gevestigd.   22 juli – Marcus Boas was de vader van Henriëtte Boas.
30 juli – Cohen’s Stoffenhandel was op de Hoogstraat gevestigd.   22 juli – Baruch Osorio is toegevoegd.
30 juli – Glaser’s bedrijfs-, sport- en motorkleding was op de Hoogstraat gevestigd.   22 juli – de pagina over Frieda van Hessen is bijgewerkt.
16 aug – Leon Louis Akker was de fabrikant van onder andere de pijnstiller Akkertjes, een product van tot 1962 te koop was.   22 juli – de Marcusstraat is toegevoegd
19 aug – De Stationsweg is toegevoegd.   23 juli – Eduard van Hessen was violist.
19 aug – De Joost van Geelstraat is toegevoegd.   27 juli – Op de Singel 342 is nog een gevelsteen te vinden die werd gelegd door Elly da Silva.
    28 juli – de Oostersekade is toegevoegd.
    1 aug – Hoe bijzonder verhalen met elkaar verbonden kunnen zijn vertelt het verhaal over de half-Joodse vluchteling Gottfried Kirchbach.
    3 aug – De Vries & Van Buuren, het textielbedrijf aan het Waterlooplein, heeft nu een eigen pagina.
    7 aug – Simon van Creveld was kinderarts in Amsterdam.
    9 aug – Op de Groenburgwal had David Fuldauer zijn Amsterdamse Overhemden Fabriek.
    9 aug – De Groenburgwal is toegevoegd.
    10 aug – Het verhaal over Jacob Meijer Mogroby, chazzan van de synagoge aan de Blasiusstraat, is toegevoegd.
    17 aug – een deel van de stad werd in 1941 afgezet. Hoe zat dat?
    23 aug – de Schapensteeg is toegevoegd.