joodsamsterdam.nl & joodsrotterdam nieuwsbrief maart 2011
Welkom
Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de Rotterdamse dochtersite.
In deze nieuwsbrief kunt u lezen welke veranderingen in de afgelopen maand op de site zijn aangebracht. Verder vinden we het leuk om uw tips te ontvangen voor nieuwe informatie. Afsluitend; laat ook andere geïnteresseerden weten dat deze site bestaat.

Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodsrotterdam gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.

Informatie gezocht
We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.

Links
Deze site heeft geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum en Rotterdam en respectvol deze sporen, de mensen en de gebruiken een plek geven. We worden graag gelinkt op andere sites, maar zullen geen advertenties plaatsen. Wij niet op andere sites, omdat daarvoor geen geld is, andere sites niet bij ons, omdat wij geen geld willen verdienen met dit stuk geschiedenis.

Oproepen:
Behalve ideeen en suggesties zijn aanvullingen en verhalen over de besproken gebouwen, straten en buurten van harte welkom.

Herinneringen aan Artis
Wat zijn uw herinneringen aan het Joodse karakter van Artis - of aan de onderduik?

Vertalingen

Bij alle hoofdgroepen is er een index opgenomen. Deze is ook vertaald in het Engels en Duits, maar deze willen we ook vertalen in het Hebreeuws. We zoeken nog hulp voor Hebreeuws.

Contact
Alleen per mail

Wat een maand....
Wat een maand met veel nieuwe dingen op de site. Informatie over het Werkdorp Wieringermeer werd drastisch uitgebreid, Carry van Bruggen kreeg een illustratie, Henriette Bosmans kwam op de site, ook Jetty Paerl en haar vader, het verhaal over waar de site mee begon, de Wilhelmina Catharinaschool, werd uitgebreid en verder ondernemer Salomon Frenk (inmiddels is er contact met zijn dochter), Maurits Wertheim, Kurt Callo, een verzetsstrijder in Rotterdam en de grootvader van Job Cohen. Ook nog een stuk over Hans Boskamp, een voorwoord bij de scholen en een rusthuis. Het bleef deze maand doorgaan, en tips bleven komen. En tips blijven welkom!!
Alleen uw tips maken deze site levend. Komende maand gaan we door met het al beloofde artikel over de onderduikers in Rotterdam, wat nog niet af is én we hopen nog meer informatie te krijgen over onder andere de scholen in Rotterdam en Amsterdam.
Dag oude site
De oude site (www.bigmoves.nl/joodsamsterdam), de voorloper van deze, wordt uiteraard niet meer geüpdate. En dat is vervelend want voortschrijdend inzicht maakt dat sommige zaken wel eens verbeterd moeten worden. Daarom wordt deze site binnenkort verwijderd.

Widget
Tegenwoordig worden de twitter-berichten die automatisch gaan zodra we een artikel op de facebook-pagina plaatsen ook op de voorpagina van de Rotterdamse en Amsterdamse sites geplaatst in een zogenaamde widget. Nog steeds ontvangt u elke maand een overzicht, maar actuele zaken kunt u nu ook volgen.
Blijf ook volgende maand uw berichten en informatie sturen. Het hoeft niet compleet te zijn, het wordt verder uitgezocht.

toneelstuk
Het toneelstuk van Ischa Meijer over de Fassbinderaffaire komt eenmalig weer op de planken. Informatie hier.
deze maand op de Amsterdamse site:

1 mrt - Het artikel over Carry van Bruggen heeft nu een illustratie van Yme Mary Bosma.

5 mrt - de kinderen van Jeannette Leger, die op de Kraaipanstraat woonde, zoeken informatie over hun grootouders. De informatie die bekend is staat hier.

5 mrt - De site is aangevuld met een artikel over Kunstzaal Van Lier aan het Rokin.

5 mrt - De informatie over Werkdorp Wieringermeer is uitgebreid na informatie van een lezer van de site.

5 mrt - Het verhaal over Henriette Bosmans is opgenomen op de site.

12 mrt - foto's van de deplorabele staat waarin de Joodse begraafplaats op Zeeburg verkeert staan hier.

13 mrt - Het verhaal over Jetty Paerl, Jetje van Radio Oranje én zangeres van de eerste Eurovisie uitzending van Nederland, staat op de site.

13 mrt - Ook het verhaal over Jo Paerl, die veel van de teksten maakte voor het cabaret van Radio Oranje en de vader is van Jetty, staat op de site.

13 mrt - Rusthuis Glück is toegevoegd aan de pagina over de Sarphatistraat.

26 mrt - het voorwoord voor het deel over scholen is geschreven.

26 mrt - het verhaal over de Wilhelmina Catharinaschool is uitgebreid.

deze maand op de Rotterdamse site:

1 mrt - een lang artikel over ondernemer Salomon Frenk staat op de site.

5 mrt - De informatie over Werkdorp Wieringermeer is uitgebreid na informatie van een lezer van de site.

12 mrt - Maurits Wertheim, de schrijver van Isaac de Fuentes, is toegevoegd aan de Rotterdamse site.

19 mrt - Kurt Levi Callo was een Joods verzetsstrijder in Rotterdam. Hij werd vlak voor het einde van de oorlog gefusilleerd op het Hofplein.

19 mrt - Hendrik Cohen was apotheker te Rotterdam, privaatdocent bij de Universiteit te Leiden en een van de drie leidende mannen bij de Joodse Raad in Rotterdam.

22 mrt - Acteur Hans Boskamp overleed vandaag. Hij staat op de Rotterdamse site.

 
© en website: bmwd / disclaimer