Oosterparkbuurt

De Oosterparkbuurt wordt begrensd door de Wibautstraat, de Mauritskade, de Linnaeusstraat en de spoorlijn tussen Amsterdam en Utrecht.
In de 19e eeuw werd deze wijk aangelegd en hiervoor werd een bestaande structuur gebruikt om tot het stratenplan te komen. De 1e Oosterparkstraat ligt zo op de plaats van het Oetgenspad en verder werden oude verkavelingslijnen gebruikt. De Linnaeusstraat was de Oetewalerweg en de Wibautstraat was het Rhijnspoor.
De stedenbouwkundige J. Kalff ontwierp in 1876 de buurt. De rest van de oude structuren die gebruikt werden is bijvoorbeeld het Muiderbosch, dat werd omgevormd tot het Oosterpark naar ontwerp van Leonard Springer. In een hoek van het park lag de oude Oosterbegraafplaats, en hier kwam het Koloniaal Instituut, nu het Tropenmuseum.

In 1884 kwam een paardentram van het Alexanderplein naar de Linnaeusstraat, deze werd in 1903 doorgetrokken, geëlektrificeerd en is nu tramlijn 9. In eerste instantie was het de bedoeling dat deze buurt een buurt op stand moest worden, maar tijdens de aanleg werden bouwbudgetten ingekrompen en daardoor de huizen goedkoper. Hier en daar, vooral bij het Oosterpark, zijn wel de sporen te zien van de pogingen om een wijk op stand te bouwen. De eerste vestiging van het OLVG was het Sint Annapaviljoen, op de plaats van het huidige OLVG. Dit paviljoen was een dependance van dit ziekenhuis, dat aan de Keizersgracht gevestigd was. In de eerste decaden van de vorige eeuw vestigden veel Joden uit de binnenstad zich in deze wijk.

Gedurende de oorlog werden veel Joodse Oosterparkers uit hun huizen gehaald en hun leeggehaalde woningen werden in de hongerwinter van (brand)hout ontdaan. Na de oorlog zagen deze woningen er triest uit, vaak kwamen de bewoners niet meer terug.
In de zeventiger jaren werden er veel delen van deze wijk vernieuwd. De laatste jaren wordt de buurt, vanwege de goede ligging, steeds populairder.

bron:
wikipedia

illustratie
Uitsnede uit ‘Kompas van Amsterdam 1940 – 1941’ op  http://www.amsterdamhistorie.nl/kaarten/kaarten.html?imagenaam=amsterdam1940 (geraadpleegd 21 januari 2017.
prentbriefkaart Anna Paviljoen

Laatst bijgewerkt:
23 september 2019