plantage muidergracht

Plantage Muidergracht 5
In het achterhuis was de Joodse kleuterschool, een onderdeel van de Vereniging Kennis en Godsvrucht. Naar deze school gingen kinderen vanaf 3 jaar tot 4,5 jaar, daarna gingen ze naar de locatie op de Nieuwe Keizersgracht 54. In het voorhuis woonde de conciërge, de zeer anti-Duitse heer Van Gent.

Plantage Muidergracht 20
Dit was de Plantageschool, gedurende een deel van de oorlog aangewezen als Joodse school.

Plantage Muidergracht 27
Hier woonde familie Meier, Pinkhof – Oppenheim en hun kinderen.

Plantage Muidergracht 29
Op de benedenverdieping woonde Jochem de Groot, tandtechniker en Betsy de Groot-Gazan met hun kinderen Alida, Floortje en David. De zuster van Mevrouw de Groot was Sara Gazan, schrijfster van de kinderbijbel. In de tuin had de familie een Soeka, waarin ze het Loofhuttenfeest vierden.
In het bovenhuis woonden Moritz Jacob Levie en zijn vrouw Sara (Selien) Levie-Oesterman met hun dochters Mirjam en Sophie (Bobby). Mirjam was in de oorlog secretaresse bij de Joodse Raad en schreef na de oorlog haar boek: “Ik zal je beschrijven hoe een dag er hier uitziet“.

Plantage Muidergracht 89
In 1942/43 werden de Joodse bewoners weggehaald maar in de hongerwinter zaten hier onderduikers; Milo Anstadt, zijn vrouw en zijn zus Sera, de acteur Rob de Vries en enkele anderen.
Milo Anstadt had het pand zelf in 1944 gehuurd, onder een valse naam.

venzPlantage Muidergracht 155
Om de hoek van de Muidergracht, richting Muiderpoort was hier de chocolade- en suikerwerkfabriek van Hendrik de Vries tussen 1919 en 1929 gevestigd. Deze fabriek is beter bekend onder de naam Venz (de Vries EN Zonen). Zie verder deze link. De familie De Vries was uit Friesland gekomen aan het einde van de 19e eeuw. Ze waren arm, en verdienden wat bij door van suiker en essences op een petroleumstel in de keuken snoepgoed te maken op de Madurastraat 11. Dat was het begin van Venz, voor men in dit pand trok, en in 1929 was dit gebouw te klein en kon men een failliete papierfabriek in Vaassen betrekken en zette men daar de activiteiten voort. Nu bevindt zich in dit huis onder andere een gereformeerde kerk.

bron:
wikipedia,
internet,
informatie Mirjam Bolle,
de verdwenen plantage door Marja Wagenfeld.