Rebecca Oznowicz

kinderkroniekHet gezin Oznowicz, vader Abraham (Amsterdam, 8 januari 1892 – Amsterdam, 28 januari 1976), moeder Frouke Naatje Kan (Meppel, 12 februari 1907 – 7 augustus 1982), dochter Rebecca (Amsterdam, 5 januari 1932 – Haifa, 17 december 1984) en zoon Israël (Amsterdam, 22 januari 1935 – Amsterdam, 13 januari 1995) werd op 26 mei 1943 opgepakt en naar de verzamelplaats aan de Polderweg gebracht.

Rebecca werd daar gefotografeerd door een SS-fotograaf en haar foto werd iconisch. Ze staat bekend als “het meisje met de strik” en ze staat onder andere op de omslag van “De Kinderkroniek” (Amsterdam, 2013, Luijters). Vader en moeder hadden een Sperre (waarschijnlijk door hun werk in het Nederlands Israëlitisch Ziekenhuis op de Nieuwe Keizersgracht – NIZ).
Op de Polderweg werden ze door de Sperre door medewerkers van de Joodse Raad uit de groep wachtenden gehaald en ze doken in eerste instantie onder in het gebouw van het NIZ. Het ziekenhuis werd op 13 augustus 1943 ontruimd en daarna kwam het gezin in een onderduik in Limburg. Ze werden door leden van het verzet, Hanna van de Voort en Nico Dohmen, in de buurt van Tienray ondergebracht. Rebecca kreeg de onderduiknaam Bets Bouten en kwam terecht bij de familie Piet en Fien Bovee-van der Sterren op de Megelsum 33 in Meerlo. Dankzij de onderduik overleefde het gezin Oznowicz de oorlog en kon Abraham na de oorlog verder met zijn werk als architect.

Rebecca, meestal Rivka genoemd, trouwde met Abraham (Aleb) Mainz en het paar vestigde zich in Haifa, waar ze twee dochters kregen. Tirtsa is de oudste dochter (kreeg met haar man Amiram Olami drie zoons en drie dochters) en Noah (kreeg met haar man Boaz Revital twee zoons en een dochter). Rebecca werd niet oud, ze overleed op 17 december 1984 in Haifa, 52 jaar oud, waar ze ook begraven werd.

Israël Oznowicz
Het drie jaar jongere broertje van Rebecca moet ook op de verzamelplaats aan de Polderweg geweest zijn. Israël, doorgaans Ies genoemd, overleed op 13 januari 1995 en werd begraven op de Joodse begraafplaats in Muiderberg. Verdere informatie over zijn leven is niet gevonden.

bronnen:
akevoth.org,
nai.org,
interview Guus Luijters DWDD 3 sep 2013,
123 Joodse kinderen van Hanna en Nico door Harrie Raaijmakers,

dutchjewry.net.

laatst bijgewerkt:
15 september 2019