Sal Meijer

meijerortSal Meijer was een van de slagers in de voormalige Joodse vleeshal in de Nieuwe Amstelstraat. Voor de oorlog vestigde hij zich  in de Lepelstraat en na de oorlog in de Jodenbreestraat. Later ging Sal Meijer naar de Nieuwmarkt en deze broodjeszaak werd zeer populair. Door de metroaanleg vertrok Meijer in 1982 naar de Scheldestraat. Daarmee was deze zaak weer dichtbij de Joodse clientèle gevestigd. De slagerij van Meijer, die eveneens op de Scheldestraat was, is gesloten. De broodjeszaak is de enige koosjere broodjeszaak in Nederland.

broodjeSandwichshop Sal Meyer is oorspronkelijk ontstaan nadat Sal in 1957 restaurant Quiros op de Jodenbreestraat had overgenomen. In die tijd was het naast restaurant ook een slagerij waar men onder rabbinaal toezicht vleeswaren kon kopen.
quiros2De Jodenbreestraat was na de oorlog een van ontmoetingsplaatsen waar Joden de dingen van de dag bespraken. Nadat Sal in 1957 het restaurant had overgenomen komt in 1961 zoon Nico de slagerij versterken. Door werkzaamheden aan de Jodenbreestraat besloot Sal in 1964 te verhuizen naar Nieuwmarkt 13. Op de Nieuwmarkt werd de zaak nieuw leven ingeblazen en ontstaat er langzaam maar zeker een begrip in Amsterdam; “broodje Meyer”. Mensen kwamen van heinde en verre om zelf te ervaren wat ze van anderen hadden gehoord of zoals het ooit in de krant heeft gestaan; iemand die in Amsterdam is en geen broodje pekelvlees van Meyer heeft gegeten is hetzelfde als iemand die naar Amsterdam komt en niet de Nachtwacht bezoekt. Nadat dochter Marjan in 1972 getrouwd is met Maurits Blog gaat het steeds voortvarender met de sandwichshop.

meijersaljodenbreestraatWanneer eind jaren zeventig begonnen wordt met de aanleg van de metro en de confectiewinkels, waar veel van de klanten werkten, verhuizen naar het confectiecentrum gaat het iets minder, mensen kunnen steeds moeilijker met de auto op de Nieuwmarkt komen. In 1981 vindt Sal het mooi geweest en neemt schoonzoon Maurits de zaak over.
Maurits, die de Hotelschool heeft doorlopen, besluit na een jaar op de Nieuwmarkt te hebben gewerkt de zaak te verhuizen naar de Scheldestraat 45. Eerder al is de slagerij onder leiding van zoon Nico verhuisd naar de Scheldestraat. Om het begrip “broodje Meyer” nog meer status te geven besluiten Maurits en Marjan om vanaf het begin het assortiment uit te breiden. Zo zijn de viskoekjes gefilte fish en de salades producten die Maurits met succes heeft toegevoegd aan het assortiment. De kwaliteit en de nostalgie zijn altijd belangrijke criteria geweest voor Maurits en Marjan. Alle producten worden nog steeds handgemaakt, van leverworst tot salades, en alles komt uit eigen keuken. Maurits en Marjan zijn er in geslaagd om net zoals Sal het begrip “broodje Meyer” wereldwijde bekendheid te geven.

Maurits en Marjan hebben in 2014 zo’n dertig jaar de scepter over de zaak gezwaaid. Het was een zaak vol geschiedenis, niet weg te denken uit Joods Amsterdam. Gerry Mok, columnist van het Nieuw Israëlietisch Weekblad, noemde de zaak ooit het enige levende historisch museum. Max Tailleur was er klant en ga zo maar door.
Maurits Blog kwam niet uit een Amsterdams gezin, maar uit een Joods gezin in Zwolle. Van oorsprong kwam zijn familie wel uit Amsterdam. Grootvader Maurits Lion Blog had een drogisterij op de Zwanenburgwal. Dat was een zaak waar het scheerpoeder werd verkocht voor orthodoxe Joden. Na het uitbreken van de oorlog vluchtte de vader van Maurits, Jacob, naar Dalfsen om onder te duiken. Achter dat huis was een kleine noodslagerij waar zieke koeien geslacht konden worden. Zo kwam Maurits in contact met het slagersvak.

Aanvulling december 2015
Wat is het toch verschrikkelijk triest dat monumenten van het Joodse Amsterdam stoppen. Een aantal jaren geleden verdween bakkerij Theeboom (de bolussen worden in ieder geval door mij nog steeds gemist) en nu is duidelijk geworden dat Sal Meyer op 31 december 2015 stopt. Er wordt nog gesproken over een doorstart op een andere locatie, laten we hopen dat dit lukt.
Broodje Meyer was 58 jaar lang essentieel voor Joods Amsterdam en zal zeer gemist worden.

Aanvulling 21 december 2015
De wereldberoemde broodjeszaak zal in het voorjaar op een nieuwe locatie, met een nieuwe partner, worden voortgezet. Het echtpaar Blog, nu 68, blijft wel werken in de zaak maar gaat minder uren draaien. De zaak blijft koosjer en onder toezicht van het rabbinaat.

Aanvulling 10 maart 2019
De zaak werd per 10 maart 2019 gesloten. Volgens joods.nl in verband met problemen rond het vinden van toezichthouders die het vertrouwen van het rabbinaat hebben en te hoge inkoopprijzen bij de slagerij. De website van Sal Meijer geeft op 10 maart 2019 aan dat deze zaak alle komende dagen gesloten is. Over een mogelijke doorstart of overname is nog niets bekend.

 

Bron:
met dank aan www.joods.nl
Pen, Hanneloes, Broodjeszaak Sal Meijer opent in voorjaar op nieuwe locatie in Het Parool, 21 dec 2015.
De zaak Sal Meijer, Nieuw Israëlietisch Weekblad (3 oktober 2014) 18-21.

illustratie:
Nieuw Israëlietisch Weekblad, 9 sep 1983
ibidem, 23 nov 1962

gepubliceerd
1 mei 2016

laatst aangepast:
5 november 2022