Synagoge Lekstraat

synlekstraatIn 1937 werd deze synagoge als laatste voor de oorlog ingewijd. De synagoge werd beheerd door de Vereniging Benei Teimon (Kinderen van Zuid). Het ontwerp van de synagoge is van Abraham Elzas (1907 – 1995). Dit was een socialistisch georiënteerde architect. Hij groeide op in een orthodox milieu in Alkmaar en maakte zich daarvan los. Hij werkte in Parijs onder Le Corbusier en in Nederland werd hij als de huisarchitect van de Hema gezien.
Na de oorlog was de synagoge de belangrijkste van Amsterdam en een gedeelte wordt nog zelfs nu nog intensief als synagoge gebruikt.
In 1985 was het gedeelte met de grote synagoge verhuurd aan het Verzetsmuseum en toen dat in 1998 verhuisde naar gebouw Plancius tegenover Artis is de ruimte overgenomen door veilinghuis Glerum. In 1985 is de kleine sjoel in het gebouw uitgebreid tot een synagoge over twee verdiepingen.
In 2006 is het hele gebouw, inmiddels rijksmonument geworden, gerestaureerd en de kleine synagoge bevindt zich nu weer net als voor 1985 alleen op de begane grond. Als onderdeel van de ruimte is een apart gedeelte voor vrouwen aanwezig, zoals ooit ook het geval was in de grote sjoelruimte.
081218 Lekstraat interieur P1010189Naast de kleine synagoge is ook een lokaal voor de talmoedschool Kolel Chacham Zwi. Zowel de synagoge als het leslokaal worden elke dag gebruikt. De recente restauratie en verbouwing is in opdracht van Stadsdeel ZuiderAmstel, de huidige eigenaar van het gebouw, uitgevoerd naar het ontwerp van architecten Salomons in nauw overleg met instanties van monumentenzorg.

 

Illustratie:
foto joodsamsterdam
Aanvullingen en foto interieur met dank aan Salomons Architecten

laatst aangepast:
14 september 2019