Trudel van Reemst – De Vries

trudelvanreemst2Trudel de Vries werd op 22 november 1914 geboren in Frankfurt am Main. Ze woont tot haar 11e jaar in Duitsland.
In 1925 vergokte haar vader de bezittingen en kwam het gezin naar Nederland. Ze gaan in Den Haag wonen. Ze wordt er lid van Mizrahi, de zionistische jeugdvereniging. Toen ze bij de Mizrahi vertelde dat het kopen van land voor een appel en een ei van Palestijnen, die vervolgens konden vertrekken, niet goed was werd ze geroyeerd als lid.

Ze gaat in het Joods ziekenhuis in Rotterdam werken en zodra de burgeroorlog in Spanje uitbreekt volgt ze haar linkse idealen en vertrekt naar Spanje. Ze is ervan overtuigd dat het fascisme bestreden moet worden. Ze overleed op 7 juni 2007 in Amsterdam.

“Je moet nooit aan de kant blijven staan” was het levensmotto van Trudel van Reemst – de Vries. Trudel was verzetsstrijdster. Dat was ze al gedurende de Spaanse burgeroorlog (1936 – 1939) waar ze als verpleegster de strijders tegen Franco bijstond. In Spanje leerde zij ook haar niet-Joodse man, de arts Theo van Reemst, kennen.

In de 2e Wereldoorlog sloot ze zich aan bij het verzet. In 1942 werd ze gearresteerd en kwam terecht in de gevangenis in Scheveningen. Vanuit Scheveningen ging ze naar Westerbork.
Daar werkte ze als kraamverpleegster en ze kwam in contact met een kleine verzetsgroep die mensen het kamp uit smokkelde en persoonsbewijzen vervalste.

trudelvanreemst3Haar gemengde huwelijk redde haar het leven. Na 6 maanden Westerbork kwam ze vrij, toen in 1943 gemengd gehuwden mochten vertrekken. Trudel keert via Amsterdam terug naar Vlaardingen. Haar huis daar was inmiddels verhuurd aan anderen. Ze mocht er alleen in haar eigen slaapkamer komen. Ze is drie weken in de slaapkamer gebleven tot haar nieuwe papieren klaar waren.
De nieuwe huurders wilden het huis niet uit, Trudel moest God danken dat ze was teruggekomen, volgens de nieuwe bewoners. Uiteindelijk hebben de nieuwe huurders via officiële instanties een ander huis aangeboden gekregen.

Na de oorlog sloot ze zich aan bij de CPN en bleef strijden voor Spaanse politieke gevangenen. Tot op hoge leeftijd gaf Trudel voorlichting op scholen; ze vertelde kinderen hoe belangrijk het is om goed om zich heen te kijken en te blijven waken voor racisme en discriminatie. Door onverschilligheid kon Hitler uitgroeien tot wat hij werd. Je moet nooit aan de kant blijven staan.

bron:
ncpn.nl,
geschiedenis24,
foto’s met dank aan B. van Reemst en H. Pieper – Theeboom.

laatst bijgewerkt:
18 september 2019