De viool van Fanny Hecht

Ze waren vluchtelingen voor het nazi-regime en streken neer in de Rivierenbuurt. Alex Hecht (14 maart 1881), zijn vrouw Fanny Bodenheimer (Breisach, 4 maart 1889) en hun twee zoons Ernst (Bielefeld, 7 februari 1926) en Fritz (Bielefeld, 1 juni 1931). Ze gingen op de Roerstraat 111 wonen en ze raakten er bevriend met de buren, de familie Bosse. En Fanny speelde viool….

Op het moment dat Nederland bezet raakte en niet neutraal bleef, zoals de Hechts hadden gehoopt, wist het gezin dat ze in gevaar waren. En op het moment dat Fanny zich realiseerde dat de Gestapo op een bepaald moment op de stoep zou staan en het gezin zou deporteren naar waar de Joden dan ook heen gestuurd werden, vroeg Fanny aan de familie Bosse of ze dan spullen uit hun huis wilden halen, en vooral de viool, zodat die er nog zou zijn wanneer ze terug kwamen. En de Hechts werden inderdaad opgepakt en gedeporteerd. Het huis bleek afgesloten te zijn en de inboedel stond te wachten tot het verhuisbedrijf Puls alles zou ophalen. Helena Bosse bedacht zich niet, nam de reservesleutel die zij in bewaring had, ging het appartement in en haalde de viool eruit.

Vierenzeventig jaar lang bleef de viool in het bezit van drie opeenvolgende generaties van de familie Bosse. De viool werd doorgegeven binnen het gezin en ging mee toen ze emigreerden naar Canada. Het gezin probeerde veelvuldig de viool terug te bezorgen bij Joodse eigenaren. De juiste plaats zou bij een autoriteit of organisatie zijn die symbolisch de erfgenamen, die er niet zijn, zou vertegenwoordigen. Dat de familie Hecht de sjoa niet overleefd had was duidelijk.

In Israël is er het project “Violins of Hope”. Buiten Israël is het project ook bekend. Achter het project zit onder anderen Amnon Weinstein, vioolbouwer van origine. Veel van zijn verwanten zijn in de sjoa vermoord. Hij verzamelt violen die van Joden waren die tijdens de sjoa vermoord zijn, restaureert ze en schenkt de violen aan musici om tijdens concerten te gebruiken.

Tijdens een recent bezoek aan Israël, het eerste bezoek van de nazaten van de familie Bosse, heeft Yad Vasjem uit de doeken gedaan wat er met de familie Hecht na de deportatie is gebeurd. De viool was mee uit Canada en is aan de heer Weinstein geschonken voor zijn project. In 1943 was beloofd om de viool te bewaren, dit jaar keerde de viool – in uitstekende conditie omdat hij meer dan zeventig jaar zorgvuldig bewaard was – terug in Joodse handen.

Fanny Hecht-Bodenheimer werd vermoord in Auschwitz op 17 september 1943
Fritz Hecht werd vermoord in Monowitz op
Ernst Hecht werd vermoord in Sobibor op 9 juli 1943
Gegevens over vader ontbreken.

 

Bron:
Amit Mandel, After more than 70 years, Violon lost in Holocaust return to Jewish Ownership in Ha’aretz, 20 oktober 2017.
Stadsarchief Amsterdam, gezinskaart familie Hecht.
www.joodamonument.nl, lem,a familie Hecht.

Laatst bijgewerkt:
26 september 2019