zwanenburgwal

zwanenburgerwal3840
Suikerwerkfabriek fam Mocata toen

Middenin de Joodse buurt ligt de Zwanenburgwal, met aan de overzijde nu de Stopera en vroeger een zeer arme Joodse buurt op het Waterlooplein / Vlooienburg. Vanzelfsprekend heeft de Zwanenburgwal een Joodse geschiedenis.

Zwanenburgwal 38 – 40
Op deze plaats stond een pakhuis waarmee met de bouw in 1865 begonnen werd in opdracht van S W Josephus Jitta. Al lang voor de bouw van dit pand werd hier in 1657 door Isaäc Mocata een suikerwerkfabriek gebouwd. De gilde voor de suikerraffinage was toegankelijk voor Joden. Joden mochten suiker wel raffineren, maar verkopen niet dus veel Joodse suikerfabrieken gingen ten onder. Deze suikerwerkfabriek bleek wel levensvatbaar, de familie Mocata heeft hier tussen 1657 en 1777 deze fabriek gehad. Toen werd de fabriek verkocht aan Hendrik Kolling.
Isaac Mocata, een Sefardische Jood, gebruikte ook zijn Portugese naam Gil Correa de Vega. Het ging hem financieel voor de wind, had ook investeringen in Brazilië en bezat in Recife een huis/winkel.
In de 19e eeuw was in de suikerfabriek de vereniging Hachilot Olam Hachadasja (wegen van de Nieuwe Wereld) gevestigd.

Suikerwerkfabriek fam Mocata nu
Suikerwerkfabriek fam Mocata nu

Michel de Klerk
Michel de Klerk werd in 1884 op de Zwanenburgwal geboren in een groot Joods gezin. Hij werd architect en ontwierp in de stijl van de Amsterdamse School woningblokken voor o.a. woningbouwvereniging De Eigen Haard en de Dageraad.

Spinoza
Aan de overzijde van de Zwanenburgerwal, nabij de brug naar het Waterlooplein werd in 1632 Baruch de Spinoza geboren.

Andries Jacob Kaas
Andries Jacob Kaas (grootvader van Jaap Kaas, onder) had hier zijn metaalhandel.

Jaap Kaas
jaap Kaas werd op deze wal in 1898 geboren. Meer informatie via deze link.

Soekot op de Zwanenburgwal
Bovenstaande foto laat een loofhut (soekah) zien die aan het huis gebouwd is vanwege Loofhuttenfeest (soekot). Wanneer de muis over de foto bewogen wordt de situatie van nu.