Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam mei 2025

Deze maand zijn er zowel bij de Amsterdam als bij de Rotterdamse website een groot aantal pagina’s toegevoegd, naast de toevoegingen die op bestaande pagina’s werden gedaan en die hier vaak niet worden vermeld. Naast veel straten ook een verhaal over een schriftje dat bij het grofvuil werd gevonden, de begraafplaats in Lekkerkerk die werd opgeknapt, het gezin Emanuel en een vluchteling uit Duitsland. En natuurlijk, als u tips heeft of verhalen, ze zijn welkom.

Financiën
Bijzonder blij zijn we met de giften die de afgelopen maand zijn binnengekomen om de websites in de lucht te houden na de oproep van verleden maand. Dank ervoor. En, wilt u alsnog dit werk steunen? Via deze link alle informatie.

Sociale media
Het account op X (Twitter) zal in de loop van de tijd worden verlaten. Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam zitten op Bluesky (@joodsamstenrot.bsky.social) en op Mastodon (https://mastodon.social/@Joodsamsterdam). Daarnaast ook op Facebook.

Archief Nieuwsbrieven
Voor het geval dat u een nieuwsbrief verwijderd had, of ze in uw spambox terecht komen, is al sinds het begin van de nieuwsbrieven een archief opgezet waar ze allemaal in geplaatst worden. Dit archief is hier te vinden. De nieuwsbrieven komen elke 1e van de maand uit, behalve wanneer dat op de sjabbat valt. De zomermaanden werden wel eens overgeslagen wegens vakantie, hoewel dit de laatste jaren niet meer is gebeurd.

 

Rondleidingen

Wist u dat de historicus achter deze sites ook rondleidingen geeft door Joods Rotterdam en Joods Amsterdam? De verhalen van de site, verhaalt door de verteller. Lees hier meer.

 

Stichting Heimisj

Ook in de afgelopen maand zijn er giften ontvangen voor deze twee websites. Daarvoor heel veel dank.Tot begin 2022 werden ruim 15 jaar lang de kosten voor deze websites, met inmiddels een enorme hoeveelheid informatie, particulier gedragen. Nu kunt ook u de sites financieel ondersteunen en daarmee meehelpen met het voortbestaan én nieuwe initiatieven mogelijk maken. Daarvoor is Stichting Heimisj opgericht. Lees hier hoe u kunt helpen.

 

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

1 mei – Zwijndrecht is toegevoegd.   1 mei – de Michelangelostraat is toegevoegd.
4 mei – het gezin Emanuel woonde op de Beatrijsstraat in Rotterdam.   10 mei – de Maasstraat is toegevoegd.
5 mei – het Breeplein is toegevoegd.   12 mei – de Laing’s Nekstraat is toegevoegd.
21 mei – de Joodse begraafplaats in Lekkerkerk is gerenoveerd.   13 mei – de Sint Jansstraat is toegevoegd.
23 mei – de Bajonetstraat is toegevoegd.   15 mei – de Saffierstraat is toegevoegd.
24 mei – de Lange Lijnstraat is toegevoegd.   15 mei – de Graaf Florisstraat is toegevoegd.
25 mei – de Kortebrantstraat is toegevoegd   17 mei – Leopold Oliven was een vluchteling uit Duitsland en had kind noch kraai in Amsterdam.
25 mei – de Teilingerstraat is toegevoegd.   17 mei – de Overamstelstraat is toegevoegd.
25 mei – de Sionstraat is toegevoegd.   18 mei – de Niasstraat is toegevoegd.
26 mei – de Vredenoordlaan is toegevoegd.   19 mei – de Pontanusstraat is toegevoegd
26 mei – de Vredenoordplein is toegevoegd.   21 mei – de Jacob Obrechtstraat is toegevoegd.
27 mei – de Jacobsstraat is toegevoegd.   22 mei – de Cilliersstraat is toegevoegd.
    23 mei – de J. M. Coenenstraat is toegevoegd.
    27 mei – bij het grofvuil werd begin dit jaar een schriftje van H. Polak gevonden.
Pointer: Ontslagen Joodse orkestleden bij de KRO

Al voor de bezetting werden er Joodse orkestleden ontslagen bij de KRO. Pointer (een onderzoeksprogramma van de KRO/NCRV) deed onderzoek en heeft nu daar een interactieve website over.