Rondleidingen Joodse begraafplaats Muiderberg in 2025

Rondleidingen joodse begraafplaats Muiderberg in 2025
Nu ook met bezichtiging recente opgravingen.

De eerste van de dit jaar te houden veertien vaste rondleidingen op de joodse begraafplaats in Muiderberg vindt plaats op vrijdag 11 april aanstaande. Met circa 45.000 graven is ‘Muiderberg’ de grootste in gebruik zijnde joodse begraafplaats van Nederland. De bijna 400 jaar oude begraafplaats is een rijksmonument, evenals het hoofdgebouw en de aula; ze zijn een goed voorbeeld van de Amsterdamse school-stijl. Nieuw dit jaar is dat de deelnemers aan een rondleiding de eerste resultaten te zien zullen krijgen van de zoektocht naar verdwenen zerken.

De begraafplaats is eigendom van de joodse gemeente Amsterdam (NIHS) en is bestemd voor joodse overledenen uit Amsterdam, Amstelveen en omgeving. De begraafplaats is in 1642 gesticht en sindsdien hebben veel bekende Nederlanders hier hun laatste rustplaats gevonden. Onder hen vakbondsbestuurder en politicus Henri Polak, journalist Max Tak, dichteres Hanny Michaelis, oppervoorzanger Hans Bloemendal, vastgoedman Jaap Kroonenberg, couturier Max Heymans, bokser Ben Bril en theatermaker Marc de Hond.

Na vertoning van een korte film volgt een wandeling over het 16 ha. grote terrein. Uitleg wordt gegeven over bijzondere zerken en de daarop voorkomende (Hebreeuwse) teksten en symbolen. Voorts wordt aandacht besteed aan de regels en gebruiken rond een joodse begrafenis. Stil gestaan wordt bij het monument ter nagedachtenis aan de in de oorlogsjaren uit Amsterdam weggevoerde joodse inwoners. De rondleidingen duren ongeveer twee uur en zijn gratis. Voor data en aanmelding zie www.rondleidingenjbm.nl. Hier staat ook informatie voor minder validen.

Opgravingen
Duizenden graven op het oudste veld zijn in de loop der eeuwen in de zachte grond gezakt of vergaan omdat ze van hout waren. Een groep vrijwilligers is sinds kort bezig de verdwenen stenen zerken op te graven, schoon te maken, te fotograferen en te identificeren. Ze vormen een bron van informatie over de vroegste geschiedenis van de joodse gemeenschap in Nederland. De opgravingen geschieden op initiatief van de stichting Het Stenen Archief. Tot nu toe zijn enkele honderden, deels beschadigde stenen, teruggevonden.

Groepsrondleidingen en presentaties
Naast de vaste rondleidingen worden voor groepen rondleidingen gegeven op een zelf gekozen datum. Ook worden presentaties op locatie gegeven. Voor meer informatie, afspraken en kostenopgave kunt u bellen of appen met Rob Bonn (06 53621501) of Marije Wiss (06 14942164).