Rondleidingen Joodse begraafplaats Muiderberg weer van start

Korte film toegevoegd aan het programma.

Op zondag 16 april zal op de joodse begraafplaats te Muiderberg de eerste rondleiding van het seizoen 2023 worden gehouden. Deze start om 10:30 uur en begint met een korte film. Daarna volgt een informatieve wandeling over deze grootste in gebruik zijnde Joodse begraafplaats in Nederland. Sinds het aanvangsjaar 1642 zijn hier ruim 45.000 mensen begraven. De rondleidingen zijn gratis en duren ongeveer twee uur. Meer informatie en een aanmeldingsformulier zijn te vinden op de website www.nihs.nl onder het kopje ‘Joods leven’.

De begraafplaats met zijn eeuwenoude zerken is een rijksmonument. Binnen de karakteristieke ommuring bevinden zich nog eens twee rijksmonumenten: het hoofdgebouw en de aula. Deze in de Amsterdamse School-stijl opgetrokken gebouwen worden zowel van binnen als buiten bekeken. Ingegaan zal worden op de riten en symbolen van een joodse begrafenis en over de betekenis van de kohaniempaden. Ook zal een toelichting op het Holocaustmonument worden gegeven.

Voor mensen die moeilijk ter been zijn, kan de rondleiding bezwaarlijk zijn. Voor hen organiseren de gidsen (Rob Bonn, Hugo Landheer en Harry Mock) op woensdag 24 mei een speciale rondleiding met een golfkar. Met deze ritten wordt gestart om 10.00 uur, 12.30 uur en 15.00 uur. Aanmeldingen voor dit initiatief (eigen bijdrage € 5,-) uitsluitend sturen naar e-mail rondleidingjbm@gmail.com t.a.v. Marije Wiss.

Dit jaar zijn veertien reguliere rondleidingen gepland.*) Het maximaal aantal deelnemers per rondleiding bedraagt 25. Sinds de start in 2018 waren de meeste rondleidingen – afgezien van de  coronaperiode  – volgeboekt. Vorig jaar werd de 1000ste deelnemer verwelkomd.  Informatie over speciale rondleidingen op afspraak kan worden opgevraagd via het genoemde e-mailadres van het secretariaat (Marije Wiss) of telefonisch 06 14942164.

*) Data reguliere rondleidingen: 16 april, 28 april, 7 mei, 19 mei, 4 juni, 16 juni, 25 juni, 7 juli, 16 juli, 28 juli, 6 augustus, 18 augustus, 27 augustus en 22 september. Op de zondag beginnen de rondleidingen om half elf, op de vrijdag om twee uur.

Verder informatie en contact via de website van de NIHS (bovengenoemd) en niet via www.joodsamsterdam.nl.