Abraham de Hond en Marianne Sluijter

Abraham de Hond werd op 8 december 1876 in Amsterdam geboren als zoon van Samson de Hond en Roosje Ark. Hij trouwde op 3 maart 1897 met Marianne (Jannie) Sluijter (Amsterdam, 17 april 1876 – Auschwitz, 19 november 1943). Marianne was de dochter van Wolf Sluijter en Catharina Koopman. Het echtpaar De Hond-Sluijter kreeg tussen 1897 en 1921 tien kinderen waarvan drie de oorlog overleefden.

Marianne werd een zeer bekende marktkoopvrouw in Amsterdam en zij had drie fruitkramen, een op het Waterlooplein, een op de Helmerstraat bij het Wilhelmina Gasthuis en een op de Blauwbrug.1 Niet alleen Marianne en Abraham werkten in deze kraam, in ieder geval ook zoon Sam. De kraam op het Waterlooplein was zeer centraal gelegen, bij de klok, en viel zelfs in de prijzen. De kraam werd verklaard tot de mooiste stal van het Waterlooplein. Verder laat de vergunning van het marktwezen zien dat de deze gold van maandag tot en met vrijdag, dus op die dagen kon de kraam op het Waterlooplein staan. Bij het Wilhelmina Gasthuis stond de kraam twee keer per week.

Het gezin woonde een lange tijd op de Lange Houtstraat 45-47-1hoog, en ze werden op dat adres ingeschreven op 4 oktober 1932. Dat adres is één huis van de hoek met de Korte Houtstraat af en daarmee is het adres midden op Vlooijenburg, op de plek waar de huidige Stopera staat. Het was een armoedige buurt waar het gezin De Hond woonde en er moest hard gewerkt worden om het gezin te voeden.

Abraham overleed drie weken voor het begin van de oorlog op 18 april 1940.

bron:
www.genealogieonline.nl, genealogie Nolf > Marianne (Jannie) Sluijter (geraadpleegd 23 november 2017),
SAA, Archiefkaart Abraham de Hond 1897
SAA, Archiefkaart Marianne Sluijter
SAA, Marktkaarten 1922 – 1954, Abraham de Hond
1 = Mark Schellekens, Een ster is een ster, oorlogsherinneringen van Sam de Hond, 7
www.joodsmonument.nl, lemma Marianne de Hond (geraadpleegd 25 december 2018)
gesprek met Maurice de Hond rond de opnamen van Verborgen Verleden

laatst bijgewerkt:
26 september 2019