zuurhandel

De handel in zuurwaren kan worden bestempeld als een typisch Joods beroep. Aan de ene kant was het een vak dat voortkwam uit de armoede; door verse groenten in zuur te leggen was het langer houdbaar en kon het langer verkocht worden. Aan de andere kant viel het venten van etenswaren niet onder de beperkingen van de Gilden en kon dit beroep door Joden worden uitgeoefend. En de zuurwaren werden een gewaardeerd product.  Meer over inleggen van groente via deze link.

Op de site zijn verschillende grote en kleine handelaren in zuur opgenomen. Op deze pagina een overzicht van hen:

H Aalsvel & Zoon
Hartog Allegro
Maurits Allegro
Inleggerij De Amstel
Bick’s Pickels
Zuurinleggerij Franschman
Inleggerij De Goede
Goud’s inleggerij
Haarlemse Inleggerij
Hollandse Zuurinleggerij
Firma Joop de Jong

David de Laaij
Zuurhandel De Leeuw
Mouwes

Meijer Nikkelsberg
Joseph Soesman Polak
Simon Polak

Joseph Barend Roe

Inleggerij Transvaal
firma S van Vliet
Barend Zwaaf

 

bron:
Simcha Goudsmit, ‘In het zuur’ in Nieuw Israëlietisch Weekblad, 7 december 2014

laatst bijgewerkt:
8 april 2018