begraafplaats Overveen

begroverveenDe Joodse begraafplaats in Overveen stamt uit 1797. Toen werd de begraafplaats door de Neie Kille uit Amsterdam, een afsplitsing binnen de Asjkenazische gemeente, gesticht aan de Tetterodeweg. Er werd hier begraven totdat de Neie Kille door bemoeienis van Jonas Daniël Meijer weer verenigd werd onder het Opperconsistorie. Dat was van 1797 tot 1808.

Ongeveer 100 Joodse Amsterdammers vonden hier in deze periode hun laatste rustplaats en na de hereniging mochten de nabestaanden van de mensen die er al begraven waren hier ook begraven worden. Zo’n 120 mensen werden hier na 1808 begraven.

Onder de mensen die hier begraven liggen zijn leden van beroemde Joodse families, zoals de juristenfamilie Asser, bankier A. C. Wertheim en Mr. Dr. Lodewijk Visser.
Om de begraafplaats staat een hoge muur, deze is aangelegd nadat in 1805 er vernielingen op de begraafplaats waren aangebracht. De begraafplaats heeft niet veel nabestaanden meer die de graven onderhouden. De staat van onderhoud is slecht. Wel is het metaheerhuisje gerestaureerd en er is een stichting opgericht tot behoud van deze begraafplaats.
Het secretariaat van de stichting tot instandhouding van de Joodse begraafplaats te Overveen is gevestigd op de Potgieterweg 15, 2061 CS Bloemendaal, tel.: 023 – 5276896.

laatst bijgewerkt:
27 september 2019