begraafplaats Overveen

begroverveenDe Joodse begraafplaats in Overveen stamt uit 1797. Toen werd de begraafplaats door de Neie Kille uit Amsterdam, een afsplitsing binnen de Asjkenazische gemeente, gesticht aan de Tetterodeweg. Er werd hier voor deze Joodse gemeente begraven van 1797 tot 1808, totdat de Neie Kille door bemoeienis van Jonas Daniël Meijer en Lodewijk Napoleon weer verenigd werd onder het Opperconsistorie.

Ongeveer 100 Joodse Amsterdammers vonden hier in deze periode hun laatste rustplaats en na de hereniging mochten de nabestaanden van de mensen die er al begraven waren hier ook begraven worden. Zo’n 120 mensen werden er na 1808 begraven.

Begraafplaats Overveen, 1 september 2020. © joodsamsterdam.nl

Onder de mensen die hier begraven liggen zijn leden van beroemde Joodse families, zoals de juristenfamilie Asser, bankier A. C. Wertheim en Mr. Dr. Lodewijk Visser.
Om de begraafplaats staat een hoge muur, deze is aangelegd nadat er in 1805 vernielingen op de begraafplaats waren aangebracht. De begraafplaats heeft niet veel nabestaanden meer die de graven onderhouden. De staat van onderhoud is slecht. Wel is het metaheerhuisje gerestaureerd en er is een stichting opgericht tot behoud van deze begraafplaats.
De begraafplaats in Overveen heeft een website.

 

illustratie:
 Begraafplaats Overveen, 1 september 2020. © joodsamsterdam.nl

laatst bijgewerkt:
1 september 2020