begraafplaats muiderberg

indexmuiderbergDe Joodse begraafplaats Muiderberg werd in 1642 in gebruik genomen door de Hoogduitse gemeente. De Portugese gemeente ondersteunde de koop financieel, door een lening aan de Hoogduitse gemeente te geven en na het inwijden van deze begraafplaats konden leden van de Hoogduitse gemeente hier begraven worden en niet meer, zoals tot dat moment, op de begraafplaats in Ouderkerk. Muiderberg is sinds 1642 constant in gebruik geweest maar had een nadeel, de grote afstand tot de stad. Daarom kocht de Joodse gemeente in 1714 een stuk land op Zeeburg aan. Dit stuk grond was vooral bedoeld voor de arme Joden en kinderen en wanneer er snel begraven moest worden. Toen Zeeburg in 1914 vol dreigde te raken werd de begraafplaats in Diemen aangekocht.
muiderbergDe begraafplaats in Muiderberg is verschillende keren uitgebreid en is nu de grootste Joodse begraafplaats in Nederland. De eerste keer was in 1672 toen het stuk grond naast de begraafplaats, dat de Poolse Joden die naar Nederland waren gevlucht en in 1660 hadden aangekocht, bij de begraafplaats werd gevoegd. In 1738 werd een stuk land aangekocht en ook in 1780, 1844 en 1856. In 1924 kocht men nog een stuk land aan, het Kocherbos. Dat is tot dit moment de laatste uitbreiding.
Op de begraafplaats werd een metaarhuis en ontvangstruimte gebouwd, ontworpen door Offenberg, en deze waren in 1854 klaar. In 1933 werden de ontvangstruimte en het metaarhuis afgebroken en vervangen door 2 nieuwe gebouwen, ontworpen door architect Elte. Op deze begraafplaats zijn naast zo’n 45.000 mensen ook bekende Joodse Nederlanders begraven, waaronder Jaap van Meekren, Max Tak, Jacob Meijer de Haan en Esther de Boer – van Rijk. Op de volgende pagina een foto-impressie van oktober 2008, waarbij uit piëteit voor de doden erop gelet is dat er geen namen op de matsewoth zichtbaar zijn op de foto’s.