begraafplaats Diemen

begrdiemendiemenbegr1De Joodse begraafplaats Diemen is relatief kort in gebruik. De begraafplaats bevindt zich op de Oud Diemerlaan 146. De eigenaar is de Nederlands Israëlitische Hoofdsynagoge.
Deze begraafplaats werd aangelegd omdat de begraafplaats op Zeeburg vol raakte.
De Hoogduitse gemeente besloot in 1907 tot aanleg, in 1914 werd de begraafplaats in gebruik genomen.

In 1925 werd een deel van de begraafplaats door de gemeente onteigend, er moest een spoorwegviaduct worden aangelegd. Dit viaduct is er nog steeds, de trein naar Almere/Hilversum vanuit Amsterdam rijdt door deze begraafplaats heen.
In 1956 zijn 28.000 graven vanuit Zeeburg (in verband met de aanleg van de Flevoweg) naar Diemen overgebracht.
Verder bevinden zich er 400 urnen uit Westerbork. 529 Joden zijn na hun overlijden in Westerbork gecremeerd, na de oorlog zijn de urnen naar deze begraafplaats overgebracht en een gedeelte naar de plaatsen van herkomst.

diemenbegr3

Veld U is het veld waar de gecremeerde stoffelijke overblijfselen van Nazi-slachtoffers uit Westerbork zijn begraven. De foto's zijn gemaakt in januari 2011.
Veld U is het veld waar de gecremeerde stoffelijke overblijfselen van nazi-slachtoffers uit Westerbork zijn begraven. De foto’s zijn gemaakt in januari 2011.

 

 

 

 

 

 

 

 

bron:
Stichting Culturele Raad Noord Holland, Rapport inzake Inventarisatie Joodse Begraafplaatsen in Noord Holland, aug 1985, eigenaar

illustraties:
foto’s © joodsamsterdam.nl
foto’s onder 13 augustus 2019

gepubliceerd:
5 mei 2016

laatst bijgewerkt:
12 maart 2021