begraafplaats Amstelveen – Gan Hasjalom

Sinds 2002 bestaat de Liberaal Joodse Begraafplaats Gan Hasjalom in Amstelveen en dit is met de Joodse begraafplaats Almere (ingewijd in 2005, onderdeel van begraafplaats Beatrixpark) de enige nieuw gestichte Joodse begraafplaats van na de 2e Wereldoorlog in Europa. 

De inrichting van de begraafplaats is traditioneel sober. De grafvelden vormen kamers omzoomd door singels bestaande uit een bomenrijen in een heesterbeplanting. Het is een voortzetting van de beplanting van het aangrenzende natuur- en recreatiegebied Middelpolder.

De aula en beheerderswoning met haar oplopende sedum-dak vormt  een harmonieus geheel met de natuurlijke omgeving. De begraafplaats is het sluitstuk van de Middelpolder met assen die hun beëindigen vinden op het Memorialplein.

De plattegrond van de begraafplaats is geïnspireerd op de Kabbalah waarin de schepping wordt voorgesteld als de oerelementen

Hoofd, vuur en zomer,

Maag, water en winter,

Borst, lucht, lente en herfst,

gevat in de driehoek die als Mageen David (davidsster) ook is  verwerkt in het stempel van koning Salomo, zoon van koning David. Koning Salomo is de bouwer van de eerste tempel in Jeruzalem.

bron:
Gan Hasjalom op Walvischarchitecten.nl (http://www.walvischarchitecten.nl/portfolio_gan_hasjalom.html#26), geraadpleegd 1 februari 2017.
met vriendelijke toestemming van Jaap Walvisch

illustratie:
met vriendelijke toestemming van Jaap Walvisch

laatst bijgewerkt:
24 september 2019