billardfabriek wilhelmina

wilhelminagebouwOm aandacht te besteden aan dit bedrijf kwam na een tip van een lezer van de site. Dat er achter de gevel op de Stadhouderskade 127 sinds 1898 een van oorsprong Joods bedrijf zat, was onbekend.

Wilhelmina is een van de oudste billardfabrieken in Nederland. In dat jaar, het Kroningsjaar van Koningin Wilhelmina, richtte de textielagent Isaäc Salomon dit bedrijf op de Stadhouderskade op. Er waren twee redenen om dit bedrijf Wilhelmina te noemen. Isaäcs vrouw heette ook Wilhelmina (Bloemgarten).
In het begin was het voor Salomon moeilijk om het tegen de concurrenten op te nemen. Toen hij als textielagent de beste kwaliteit laken wist te bemachtigen én omdat hij zelf een uitstekend biljarter was wist hij wat er aan de billarttafels ontbrak. Zo zorgde hij voor de 5e poot, waardoor het doorzakken werd voorkomen.

Café de IJsbreker schafte een aantal Wilhelmina-billards aan, waardoor dit een trefpunt werd van de beste biljarters.
Isaäc werd opgevolgd door zijn neef Jacques Salomon.

billardIn 1963 werd het bedrijf overgenomen door Cees van Oosterhout, die een actieve billardcarriere achter de rug had. Tegenwoordig wordt dit bedrijf geleid door zijn twee zonen.
Dit bedrijf is al meer dan een eeuw oud, maar heeft het niet altijd makkelijk gehad. Zo werd in 1932 er de schrijver Jan Mens (de Kleine Waarheid) ontslagen, vanwege de crisis. Hij werkte bij dit bedrijf sinds 1922, Jan Mens woonde in Betondorp.

illustratie:
rechtsboven © joodsamsterdam.nl

laatst aangepast:
10 sep 2015