david lopes dias

Amsterdam, 18 september 1884 – Mauthausen, 10 juli 1942.

David Lopes Dias had een eenvoudige baan in Amsterdam. Hij was schoenmaker, maar vanwege gezondheidsklachten vertrok hij naar Hilversum. In Hilversum werd hij actief voor de SDAP, de voorloper van de PvdA.
Hij trouwde met de niet-Joodse Trijntje Gnodde en het echtpaar kreeg drie dochters, waaronder de bekende actrice Emmy Lopes Dias.
Hij was een autodidact, en schreef al voor de oorlog over de gevolgen van het Nationaal-Socialisme in Duitsland. Ook in de oorlog bleef hij actief met het waarschuwen tegen de Nazi’s en was auteur van illegale lectuur.
Voor de oorlog was Lopes Dias van 1919 – 1940 gemeenteraadslid in Hilversum en wethouder (1922 – 1923 en 1927 – 1940) voor de SDAP.
In de periode tussen het uitbreken van de oorlog en 4 september was David verdwenen. De burgemeester zei dat dit vanwege een geheime opdracht was, en vaststaat dat David in het verzet zat.
Toen eind oktober 1940 een NSB-er burgemeester, Von Bönninghause tot Herinkhave, werd benoemd nam hij ontslag. Kort na dit ontslag werd hij gearresteerd en uiteindelijk gedeporteerd naar concentratiekamp Mauthausen. Daar kwam hij om op 10 juli 1942.
In Hilversum-Noord is een woongemeenschap en een laan vernoemd naar David Lopes Dias.

bron:
wikipedia,
nieuwsdossier.nl,
van-kampen.org