David Tobias “Theodore” Bamberg – Fu Manchu

indexbambergbambergdavidfumanchuDavid Tobias “Theodore” Bamberg werd geboren op 19 februari 1904 en overleed op 19 augustus 1974. Hij was de zesde en laatste lid van de Bamberg-dynasty, een dynastie van goochelaars, waarbij het magische talent steeds overging op de eerstgeboren zoon.

David was de oudste zoon van Tobias Bamberg, die als “Okito” optrad, en Lilian Poole, de dochter van Charles William Poole. Charles Poole was een van broers die het beroemde Poole’s Myriorama uitbaatte, een reizend diorama in Engeland.

Gedurende de tour van Okito door Europa werd Lillian zwanger. Zij bleef hem echter assisteren en verborg haar zwangerschap middels haar Chinese kostuum. Toen ze in Rusland optraden was Lillian bang dat de geboorte daar ging plaatsvinden. Ze zei de rest van de optredens af en reisde terug naar Engeland.
Op 19 februari 1904 werd daar, in Derby, haar eerste zoon geboren, David genaamd, en hij zou later nog één broer en één zus krijgen.
David bleef het eerste jaar bij zijn grootvader wonen terwijl zijn vader de uitgestelde contracten in Rusland nakwam. In Rusland kwam David voor het eerst op het podium, vier jaar oud, als een klein Chinees jongetje die uit een kleed tevoorschijn kwam.

Nadat de Europese toer beëindigd was werd vader Tobias benaderd door de Amerikaanse vaudeville-agent Martin Beck. Een contract van zes maanden om in het Orpheum Circuit in de Verenigde Staten te gaan spelen was het gevolg. Lily en David gingen mee naar de VS. Met het geld verdiend in Europa en de VS besloot Tobias om te stoppen met de show business en in New York te gaan wonen. Hij opende een winkel, samen met Joe Klein, in goochelartikelen op de hoek van Broadway en de 28e straat die Bamberg Magic and Novelty Company. Hier stelde hij exclusieve trucks samen voor goochelaars als Harry Kellar, Frederick Eugene Powell, Bernard M L Ernst, Samuel Leo Horowitz en andere bekende goochelaars in de Verenigde Staten.

David deed zijn eerste truck op het podium toen hij vijf jaar oud was tijdens een bijeenkomst van de Society of American Magicians. Het was een kaarttruck en hij vroeg de voorzitter van de vereniging Harry Houdini om hem te assisteren. David Bamberg zei daar later over dat maar weinig goochelaars zo’n beroemd assistent hebben gehad.

David zei dat hij nooit door de fase van brandweerman/cowboy/vliegenier ging maar dat hij een speelgoedtheater maakte en daarmee fantaseerde dat hij de beste goochelaar was en een grootse show neerzette.

Het ging echter economisch slecht in het begin van de vorige eeuw. Harry Kellar overtuigde Bambergs vader dat hij illusies voor de Thurston Show moest maken. Bamberg reisde toen mee met deze beroemde illusionist, Howard Thurston.

Howard leerde David verschillende kaarttrucks. Gedurende deze tour presenteerde Howard David als zijn toekomstige opvolger. Hij deed deze belofte aan verschillende bekende goochelaars. David twijfelde er niet aan dat hij op een zekere dag zijn eigen show zou hebben.

Door de contacten die zijn vader had ontmoette hij grootheden als Houdini, Kellar, Horace Goldin en andere bekende goochelaars rond het begin van de vorige eeuw.
In 1911 werd de zus van David, Dorothy, geboren in Grand Rapids, Michigan, en ze stond bekend als de Grand Rapid Baby. Thurston werd haar peetvader. Kort na de geboorte van Dorothy ging het gezin Bamberg terug de oostkust en ging wonen in Brooklyn. Daar verstopte hij zich tussen de goochelspullen van zijn vader, waar hij trucks leerde uit de boeken van zijn vader.

Syko the Psychic
Op school stond David bekend als “de jongen met het witte haar”. In de zomer van 1917, 13 jaar oud, werd David lid van The Zancigs. Hij ging met Julius Zancig, de wereldberoemde telepathist, werken nadat Agnes, de vrouw van Zangic, overleed. Zangic en zijn vrouw waren de beroemdste telepathisten van hun tijd. Bamberg, onder de naam “Syko the Psychic” leerde de beroemde codes en speelde de rol van het geblinddoekte medium. Hij voltooide zijn opleiding in de VS en ging naar Engeland om verder te leren.

Terug naar de Verenigde Staten
In 1921 keerde David terug naar de VS en trad in verschillende voorstellingen op. Hij ontmoette Hilda Seagle die met hem via Zangic optrad. Ze trouwden op 2 november 1923. Gedurende de drooglegging (periode dat in de VS geen alcohol geschonken mocht worden) werkte Bamberg in nachtclubs en hij ging later weer naar het buitenland. Hij trad op in Wenen en maakte een toer door Europa. Hij werkte ook samen met zijn vader en leerde zo zijn “Chinese” trucks.

Zuid Amerika
David wilde met zijn eigen show op pad, zijn vader probeerde hem hiervan te weerhouden. Via Ottokar Fischer in Wenen leerde hij de Great Raymond kennen. Hij werd door hem gevraagd om hem te assisteren gedurende de toer in Zuid Amerika. Edmund Spreer ging mee en Spreer, David en Hilda, zijn vrouw, gingen naar Bahia. Toen de Great Raymond vertrok uit Bahia bleef David achter. Hij probeerde daar met zijn shadow act te werken, maar dat liep op niets uit. Toen hoorde hij dat Harlan Tarbell een cursus in goochelen aanbood en aangezien David financieel aan de grond zat mocht hij deze cursus gratis volgen. Door deze lessen bouwde hij een succesvolle act op en vond hij weer werk.
 
Fu Manchu
Door de opkomst van de sprekende film liep de variété terug. Voor Bamberg was de keus tussen of een grote show of niets. In 1928 was hij in Argentinië en Dante bracht zijn shows naar Buenos Aires. Dante kreeg het Casino theater voor 120 voorstellingen vol. Dit wekte de belangstelling van een film-distributeur Walter Gaulke. Die zag hoeveel geld er verdiend kon worden met een goede illusionist. Toevallig zag hij David bij het theater en vroeg hem of hij ook zo’n show als Dante kon neerzetten. David beaamde dit en plannen werden gemaakt.
Met de ondersteuning van Gaulke reisde David over de wereld als Fu Manchu. De show was vanaf het begin een succes. Uiteindelijk werd de show de meest bijzondere en geweldige show ter wereld. Hij kon de naam Fu Manchu gebruiken in Centraal en Zuid Amerika, de West Indische gebieden, Spaans Marokko, Portugal en Spanje. Maar toen hij in maart 1937 terugkwam in de Verenigde Staten moest hij die naam veranderen om een rechtszaak te vermijden. Hij noemde zich daar Fu Chan en speelde in het Cervantes theater in New York.

 

Filmcarrière
Terwijl hij nog optrad in Mexico werd David gevraagd om in drie films te spelen. De studio kon echter geen goed script leveren en David schreef er drie zelf, en speelde in deze drie films.
Hij wilde met pensioen gaan, maar er werd druk op hem uitgeoefend om weer op te treden en hij maakte een nieuwe show Crazimagicana. De première was in februari 1947 in het Teatro Nacional in Buenos Aires. Elke avond dezelfgde show verveelde David en hij schreef de musical “The Devils Daughter“. In het script werden vele trucks verweven.

Laatste jaren
David Bamberg maakte en verloor regelmatig een fortuin. Hij leefde altijd in het moment en hij spaarde nooit. Zijn kapitaal kreeg hij deels terug doordat hij bleef werken en op 19 maart 1966 zijn laatste optreden gaf in Buenos Aires. Toen ging hij men pensioen maar opende wel een winkel in goochelzaken.
In maart 1972 werd David opgenomen in een ziekenhuis en moest aan de zuurstof gelegd worden. Daarna stopte hij met roken. Op 19 augustus 1974 overleed David Bamberg. Volgens traditie braken leden van de Argentijnse Vereniging van Goochelaars een staf tijdens de herdenkingsdienst voor dit laatste lid van de Bamberg dynastie. David had een zoon, Robert, Robert werd geen goochelaar.

Nalatenschap
Op 28 februari 1965 beëindigde Bamberg de eerste versie van zijn autobiografie en zond dat naar vele vakgenoten. Het boek werd in twee boeken verdeeld, Oriental Magic en Illusion Show. Zijn zoon Robert schreef het voorwoord. Robert D. Bamberg is Emeritus Professor Engels aan de Kent State University, Ohio.

 
bron:
http://en.wikipedia.org/wiki/David_Bamberg (bezocht 9 oktober 2013)
Magischer Klub Wien (bezocht 9 oktober 2013)
www.alibris.com/search/books/author/Robert-D-Bamberg (bezocht 12 okt 2013)
 
foto
http://www.liveauctioneers.com/item/9995682
 
laatst bijgewerkt:
13 september 2019