De koeienhuid van Lodewijk Rodrigues

Slager Lodewijk Rodrigues, van de Vijzelgracht, had in zijn zaak op de hoek met de 3e Weteringdwarsstraat een koeienhuid hangen met een bijzondere geschiedenis. Op deze huid liet hij namelijk al zijn bekende(re) kranten hun handtekening plaatsen. De huid hing jaren in de zaak, tot deze werd gesloten.

Handtekening op de huid
Rijk de Gooyer was een van de eerste, die in artiesten sociëteit ‘De Kring’ zuigerig hem de omringende artiesten vroeg: “Sta jij al op de huid van Rodrigues?”
Er ontstond in de winkel gelobby om de handtekening “te mogen zetten”, wat Lodewijk Rodrigues met glinsterogen afhandelde.

In 2021 is deze huid aangeboden aan een Amsterdams Museum om een stukje bijzondere Amsterdamse geschiedenis te bewaren; het verhaal van een iconische slagerij die geroemd was om de patés en het verhaal van bekende Amsterdammers in de tweede helft van de twintigste eeuw. Helaas paste de huid niet in de collectie maar hier kunnen wel de foto’s worden getoond van dit stukje geschiedenis. Klik de foto’s aan voor een vergroting.

 

Illustraties:
met dank aan Jan Heesemans

gepubliceerd:
14 oktober 2021