Duifje Walvis (Rita del Vano)

walvisritadelvanoDuifje Walvis werd in Rotterdam geboren op 12 augustus 1908 als dochter van pianist Levie Walvis (Rotterdam, – Auschwitz, ) en Sientje de Leeuwe (Rotterdam, – Auschwitz, ). Naast Duifje had het echtpaar nog een zoon, Joop en een dochter Pauline. Joop werd een beroemd orgelspeler.

Rita wist als zevenjarig meisje al dat ze viool wilde leren spelen. Toen ze 17 was moest ze een keer invallen voor haar broer Joop in het bioscooporkest van Cinema Royal. Dit optreden werd een belangrijke wending in haar carrière en ze ging de amusementswereld in. Ze leidde daarna verschillende damesorkesten en was de eerste vrouwelijke stehgeigerin in Nederland. Een van de plaatsen waar Rita met haar zigeunerorkest regelmatig optrad was hotel Atlantic op het Westeinde in Amsterdam; men kon hier verzoeknummers aanvragen.

In 1937 trouwde Rita met beeldend kunstenaar Teunis Metten Koornstra (Rotterdam, 13 augustus 1912), het huwelijk duurde tot Metten overleed in september 1978. Het echtpaar woonde in ieder geval na de oorlog in Amsterdam, zoals tussen 1948 en 1953 op het Amstelveld 19-1 en daarna op de Prinsengracht 818.
De oorlog overleefde Rita door het gemengde huwelijk en door in onderduik te gaan. Ze speelde door tot op hoge leeftijd, het was voor haar een enorme passie. Zelfs op hoge leeftijd speelde ze nog op de viool die ze kreeg toen ze veertien jaar oud was. Rita overleed op 12 december 2001.

Een interview met Rita uit 1989 is hier te beluisteren.

 

bron:
jhm.nl,
met dank aan Patty Walvis,
hotel notting hill.
Stadsarchief Amsterdam, persoonskaart Duifje Walvis
Stadsarchief Rotterdam, 494-03 Archief van de Gemeentesecretarie Rotterdam, afdeling Bevolking: bevolkingsboekhouding van Rotterdam en geannexeerde gemeenten, inventarisnummer 851-523.

illustratie:
collectie Patty Walvis

gepubliceerd:
4 mei 2016

laatst bijgewerkt:
6 september 2022