Eliaser Bamberg

Eliaser (Leendert) Bamberg – geboren ca. 1760, overleden in 1833. Eliaser was de tweede van de Bamberg dynastie die goochelaar werd. Zijn vader, Jasper Bamberg, was de eerste.

In 1793 werd Eliaser opgeroepen voor het leger toen Frankrijk (op 1 februari 1793) na de Franse Revolutie de oorlog verklaarde aan Holland, Engeland en Spanje. Eliaser was kanonnier. Door een ongeluk met explosieven raakte één van zijn benen zo zwaar beschadigd dat het been geamputeerd moest worden. Eliaser werd ontslagen uit dienst.

Eliaser maakte gebruik van het uitgeholde houten been om voorwerpen te laten verdwijnen. Dit soort trucs zorgen voor zijn bijnaam – “Le Diable boiteux” (de lamme duivel of de kreupele duivel). In het Nederlands werd hij ook wel Duivelse Hinkepoot genoemd.

Zoals in die tijd veel gebeurde was een van de trucs van Eliaser het ook nu nog bekende balletje-balletje. De straten, pleinen en cafés van Leiden waren zijn werkterrein. Maar hij was ook welkom in de huizen van rijke inwoners van Leiden.

Zijn kaart-trucs en trucs met munten waren eveneens bekend. Verder kon hij levende kikkers en vissen uit een kom water laten verdwijnen. Een aantal van zijn trucs werden doorgegeven aan de volgende generaties Bambergs, maar ook werd een ervan nog gebruikt door de beroemde Robert Houdini.

Eliaser was getrouwd met Judith Abraham (ca. 1753 – Amsterdam, 5 december 1839) en David Leendert Bamberg is een zoon.

bron:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bamberg_Magical_Dynasty (bezocht 11 oktober 2013).
website Meertens instituut (bezocht 11 oktober 2013).
website Okito, genootschap van goochelaars (bezocht 10 oktober 2013).
website stamboom (bezocht 12 oktober 2013)

laatst bijgewerkt:
13 september 2019