En toen zag ik mijn moeder

En toen zag ik mijn moeder: Een onverwachte ontmoeting opent het verborgen verleden
door Max Arpels Lezer

Op 3 mei 2021 verschijnt En toen zag ik mijn moeder: Een onverwachte ontmoeting opent het verborgen verleden van Max Arpels Lezer.
Onlangs was Arpels Lezer nog te zien bij NOS-journaal, waar hij vertelde over de eerste keer dat hij zijn moeder in levenden lijve zag: een levensveranderende gebeurtenis. In het boek, opgezet als een briefwisseling, gaat Max in op zijn verleden.

Even dacht Max dat hij een hartverzakking kreeg: de mail die hij uit Amerika ontving leek van zijn onderduikbroer Gerrit Wetterauw te komen, maar Gerrit was een half jaar daarvoor overleden. Het bericht was verstuurd door ene Garret Wetterauw, een Amerikaan die op zoek was naar zijn Friese herkomst.
Het is de start van een briefwisseling over de onderduik in Tzummarum en Max’ verlangen naar Friesland nadat zijn vader en ‘mammie’ hem destijds meenamen naar Amsterdam.
Max leeft met een geheim: namelijk, wat de vrouw die zich zijn moeder noemde hem aandeed. Na zijn vaders dood vindt Max een oude filmtrommel. Een vriend digitaliseert de beelden en pas dan, meer dan zestig jaar na dato, ziet Max zijn echte moeder.

En toen zag ik mijn moeder: Een onverwachte ontmoeting opent het verborgen verleden is een weergave van de briefwisseling tussen Max en Garret, waarin stukje bij beetje Max’ verborgen verleden aan het licht komt.
Voormalig onderduikkind Max (Marcus) Arpels Lezer (1936) is internationaal betrokken bij activiteiten voor het ondergedoken kind, de European Association of Jewish Survivors of the Holocaust, de World Federation of Jewish Child Survivors and Descendants of the Holocaust en de Claims Conference.
Max woont in Amsterdam en is al zestig jaar getrouwd met Sophia Lezer-Snoek. Ze hebben twee kinderen en vier kleinkinderen. In 2010 verscheen Max is een hondennaam, Max’ memoires, opgeschreven door co-auteur Yolande Gastelaars op basis van interviews voor het Spielbergarchief in het USC Shoah Foundation Institute.

En toen zag ik mijn moeder: Een onverwachte ontmoeting opent het verborgen verleden – Max Arpels Lezer:

ISBN 978 90 6446 147 7,(€ 22,50),

ISBN eboek 978906446 148 4, (€ 9,95)