George Fles

George Fles werd in 1908 in Amsterdam geboren als zoon van Levie Fles en Celine van Straten. Hij verbleef een aantal jaren in Parijs (vanaf 1927) en Londen en daar huwde hij met Pearl Rimel. Kort na het huwelijk trok het echtpaar, bewuste communisten, naar de Sovjet-Unie waar hij in Moskou ging werken als vertaler. Later werd hij doorgestuurd naar Tblisi, Georgië, waar hij ook als vertaler werkte.

De politieke situatie in de Sovjet-Unie was gespannen en informeel kreeg George te horen dat hij uit Tblisi moest vertrekken. George besloot te blijven, maar de zwangere Pearl vertrok voor de veiligheid naar Engeland. In 1938 werd George gearresteerd op beschuldiging van Trotskisme en veroordeeld. Hij kreeg een gevangenisstraf en de gevangenis zorgde dat zijn astma verergerde. Zijn vader en broer Barthold probeerden George vrij te krijgen, wat niet lukte. Hij overleed in de gevangenis bij Smolensk op 31 mei 1939.

Na de dood van George emigreerde Pearl Fles – Rimel en haar zoon Michael John Fles (11 november 1936) naar de Verenigde Staten en ging in Los Angeles wonen. Pearl vond werk in de luchtvaartindustrie. De Sovjet-Unie heeft later George Fles gerehabiliteerd.

Michael John Fles is een Amerikaanse dichter, editor, musicus en was werkzaam in de filmindustrie.

bron:
https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_John_Fles (geraadpleegd 4 juni 2017)
https://en.wikipedia.org/wiki/George_Fles (geraadpleegd 4 juni 2017)

laatst bijgewerkt:
24 september 2019