Gerrit Kleerekoper

kleerekopergerritkaatjestolGerrit Kleerekoper werd in Amsterdam geboren op 15 februari 1897 als oudste zoon van Jacob Kleerekoper en Elisabeth van Es (29 augustus 1895). Hij had twee zussen en een broer, Sara, Herman en Mina. Kleerekoper was diamantslijper en gymnastiekleraar van beroep en getrouwd met Kaatje Ossedrijver. Samen kregen ze twee kinderen, Leendert (Loekie, 15 januari 1923) en Elisabeth (Ellie, 14 oktober 1928). Aan het begin van de oorlog woonde het gezin op de Rivierenlaan 94-I, later op Transvaalstraat 136.

Gerrit Kleerekoper werd in de jaren twintig van de vorige eeuw turncoach en deed dit zo goed dat hij in 1928 de Nederlandse ploeg onder zijn hoede kreeg bij de Olympische Spelen in Amsterdam.
Bij deze spelen leidde Kleerekoper zijn ploeg naar het goud door Italië en Groot Brittannië met ruimte afstand te verslaan. Kleerekoper had zijn ploeg buiten laten trainen omdat hij wist dat de spelen buiten gehouden zouden worden, daardoor was het team beter toegerust dan de andere teams. Daarnaast zorgde hij voor de juiste technische begeleiding.
Kleerekoper was met vijf van de leden van zijn team Joods (Stella Agsteribbe, Elka de Levie, Lea Nordheim, Ans Polak en Judikje Simons) en werd in 1943 met zijn vrouw en dochter gedeporteerd naar Sobibor. In dat transport zat ook zijn turnster Lea Nordheim. Hij werd in Sobibor bij aankomst vermoord, op 2 juli 1943. Zijn zoon Leendert werd ook in Sobibor vermoord op 31 juli 1943.
Van de vijf Joodse turnsters die evenals Gerrit gedeporteerd werden keerde alleen Elka de Levie terug.

 

bron:
wikipedia,
joodsmonument.nl,
oorlogsmusea.nl,
nieuwsdossier.nl,
stamboom Kleerekoper,
gympower.nl.

gepubliceerd:
27 april 2016

laatst bijgewerkt:
17 maart 2022