Gezocht: Schilder, tekenaar Hendrika van Gelder

Mijn naam is Renée Simons, kunsthistoricus. Ik ben op zoek naar informatie over leven en werk van naar de joodse kunstenares Hendrika van Gelder (1870-1943). Dit met het voornemen een lemma over haar te schrijven voor het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (1001 vrouwen).
Hendrika van Gelder was een verdienstelijk en productief kunstenares; zij maakte liefst portretten, maar ook stillevens en landschappen, in pastelkrijt en olieverf. Zij was lid van drie kunstenaarsverenigingen: Arti, St. Lucas en de Onafhankelijken.
In 1943 werd zij vanuit haar atelierwoning in de Zomerdijkstraat gedeporteerd. Veel van haar werk is in de oorlog geroofd of vernietigd, in ieder geval verloren gegaan. Er zijn nu zeventien nog bestaande werken bekend. Het Joods Historisch Museum heeft een stilleven met symbolen van het Joodse geloof. De rest bevindt zich in privé bezit.
Mijn grootvader Philip Simons, een neef van haar moeder, bestelde drie portretten bij haar. Hendrika van Gelder werkte veel voor familie en vrienden, zoveel is wel bekend.

Ik zou heel graag meer werk van haar leren kennen. Alle informatie over haar leven en werk is welkom! U kunt uw informatie inzenden en het wordt doorgezonden.