Hugo Felix Kaufmann

kaufmannhugoHugo Felix Kaufmann werd in Frankfurt am Main geboren op 12 mei 1883. Hij huwde Yella Sara Ettlinger, geboren in Frankfurt am Main op 17 april 1900. Het echtpaar kreeg drie kinderen Evelyne Bertha Betty, geboren te Amsterdam op 25 augustus 1924, Ernst Bernard Max Felix, geboren te Amsterdam op 14 mei 1926 en Marion Henriette Felicitas geboren te Amsterdam op 13 juli 1930.

Hugo Kaufmann was een Joodse bankier van Duitse afkomst. Hij woonde sinds 1918 in Amsterdam en verkreeg op 12 mei 1924 de Nederlandse nationaliteit. Hugo Kaufmann richtte in Amsterdam aan de Hermietenstraat/Vijgendam de bank Hugo Kaufmann & Co. NV op (een van de voorlopers van de ABN Amro), waar hij directeur van werd. Verder was hij actief in Joods Amsterdam als curator van het Nederlands Israëlitisch Seminarium.
In november 1940 kwam de bank onder een Verwalter te staan, de bank werd in april door een ander bedrijf overgenomen en deels geliquideerd.
Hugo probeerde vanaf april 1941 met medewerking van de nazi’s Nederland uit te komen en naar de Verenigde Staten te gaan. De nazi’s brachten hem in de waan dat hij uitreisvisa zou kunnen krijgen wanneer hij aan bepaalde financiële verplichtingen zou voldoen en tijdens de onderhandelingen kwamen de nazi’s met steeds verdere eisen.
De nazi’s waren vooral bang dat Kaufmann, die al een groot deel van zijn vermogen en van het vermogen van de bank in Engeland en de Verenigde Staten had ondergebracht ervoor zou zorgen dat dit kapitaal buiten hun invloed zou komen. Kaufmann verklaarde bereid te zijn om afstand te doen van zijn hele vermogen, maar toestemming kwam uiteindelijk niet. De nazi’s vonden het vertrek van de familie Kaufmann niet in het belang van het Rijk.
Kaufmann probeerde over land weg te komen, maar dat mislukte. Vervolgens werd Hugo op 28 juli 1942 gearresteerd en naar Auschwitz gedeporteerd. Hij werd daar op 9 oktober 1942 vermoord. Zijn vrouw en zijn drie kinderen werden op 24 september 1942 gearresteerd en werden, zoals ook enkele andere directe familieleden, op 28 september 1942 vermoord.
De jongste dochter, Marion, was een vriendin van Helene Egger. Pagina 54 en 55 van het boek Ik ben er nog (ISBN 9789060057865) laten een bladzijde uit het poëzie-album van Helene zien, waarin Marion een versje voor haar had geschreven. De familie Kaufmann woonde op Oranje Nassaulaan 1hs. In juni 2012 zijn er voor dit pand Stolpersteinen voor het gezin geplaatst.

bron:
joodsmonument.nl,
restitutiecommissie.nl,
iisg.nl,
NIW.nl.

laatst bijgewerkt:
15 september 2019