huwelijk Herman Metz en Elizabeth Witjas

Of het een foto is van het huwelijk van elektricien Herman (Hijman) Metz (Amsterdam, – Auschwitz, ) en Elizabeth Witjas (Antwerpen, – Auschwitz, ) is niet geheel duidelijk. Wel werd de foto gevonden bij een kaartje waarin het huwelijk werd aangekondigd. Het huwelijk vond plaats in Gebouw A. O. F. (Ancient Order of Foresters) op de Sarphatistraat 8 te Amsterdam op 10 januari 1929 om 13 uur.

Herman Metz was een zoon van Joseph Metz (Amsterdam, – Amsterdam, ) en Femmetje de Goede (Amsterdam, – Sobibor, ). Elizabeth Witjas was een dochter van Eva Prins (Amsterdam, – Amsterdam, ) en Willem Witjas (Amsterdam, – Auschwitz, ). Na hun huwelijke kregen Herman en Elizabeth drie kinderen; Eva, Frederika en Joseph (1938).  De kinderen overleefden de oorlog.

De kinderen waren jong en groeiden na de oorlog bij familieleden op. Er werd nooit over de oorlog en de moord op Herman en Elizabeth gesproken maar wel was er die enveloppe. De enveloppe met het kaartje en die foto. Of die foto is gemaakt op het huwelijk, zelfs dat is niet duidelijk. Het bruidspaar zit bijvoorbeeld niet aan het hoofd van de tafel en door de mutsen die de gasten dragen is er de suggestie dat het een ander feest zou kunnen zijn.

Een aantal van de namen is achterhaald, een groot aantal niet. Lezers van de site zouden kunnen helpen. Herkent u iemand? En herkent u de locatie? Is deze locatie te zien op eigen familiefoto’s en zou het het gebouw A. O. F. kunnen zijn op de Sarphatistraat in Amsterdam.  Heeft u enig idee, laat het ons weten. De foto kan worden vergroot door hem aan te klikken.

 

 

1 =
2 =
3 = waarschijnlijk Joseph Metz (vader)
4 =
5 =
6 =
7 =
8 = waarschijnlijk Louis Metz (broer)

9 =
10 =
11 = Herman Metz
12 = Elizabeth of Kitty Witjas.
13 =
14 =
15 = Bram Polak
16 = Henriëtte Witjas

bron:
Hijman Metz, Stadsarchief Amsterdam, Archiefkaarten, archiefnummer 30238, inventarisnummer 549.

Illustratie:
© familiearchief Metz, met dank aan E. Metz, per mail d.d. 30 maart 2022.

gepubliceerd:
23 maart 2022

laatst bijgewerkt:
23 maart 2022