Inleggen van groente

Inleggen heeft een zeer lange geschiedenis en wordt in vele culturen teruggevonden. Het eerst bekende voorbeeld zijn ingelegde komkommers in 2000 voor Chr. in Mesopotamië, nadat de bewoners uit het noorden van India komkommerzaad naar Mesopotamië hadden gebracht.
Zuurwaren worden in de bijbel genoemd, waren bekend bij de Egyptenaren (Cleopatra zei dat een deel van haar schoonheid eraan te danken was) en de Romeinen importeerden allerlei soorten voedsel uit de landen die ze veroverden, en zij legden dit voedsel voor de reis in in azijn, olie, pekel en soms honing.
Er zijn een aantal historische figuren waarvan het bekend is dat ze hielden van zuurwaren, zoals Julius Caesar, Tiberius, Koningin Elisabeth I van Engeland, Amerigo Vespucci, George Washington, Thomas Jefferson en Napoleon.
Ingelegde komkommers en augurken werden zeer populair in grote delen van Europa en het Midden Oosten maar nergens meer dan bij de Oost Europese Joden, die ze aten met zwart brood en later met aardappels als het belangrijkste deel van hun voeding.
Deze Asjkenazische Joden vluchtten na 1630 naar onze streken, waarschijnlijk dit meenemend.
De Amsterdamse zuurwaren werden ook bekend en geroemd, wellicht voortbouwend op de Asjkenazische tradities en aangepast aan de Nederlandse smaak.