Jodenhouttuinen > brand, brand, brand

reclamekaart NNBV met panden op de Jodenbreestraat. Met dank aan R. de Spa

In de oude kranten met stukken over de Jodenhouttuinen komt er een ding vaak naar voren – er was nogal eens een brandje in de Jodenhouttuinen. Van kleine schoorsteenbranden tot branden waarbij meerdere doden vielen. De huizen op de Jodenhouttuinen stonden dicht bij elkaar, waren vaak in slechte staat en was een mengeling tussen woonhuizen, opslag en kleine bedrijfjes. De combinatie om van tijd tot tijd tot branden te leiden.

Op 7 februari 1922 was het weer eens raak in de Jodenhouttuinen. Nu betrof het een grote brand in een complex van magazijnen en pakhuizen, op het hele deel tussen de Jodenbreestraat en de Jodenhouttuinen.
Alles begon op Jodenbreestraat 9, een pand dat te koop stond en gebruikt werd door M. I. Polak, Vigeveno en Rabbi. Het pand stond binnen een paar minuten in lichterlaaie en het belendende perceel, op nummer 7 en in gebruik bij manufacturenhandel I B de Vries, werd eveneens aangetast. De brandweer bestreed de brand met een grote hoeveelheid materieel, waaronder twee drijvende brandspuiten. Het mocht niet baten, de percelen 7 en 9 waren al de prooi van de vlammen geworden. Aan de kant van de Jodenhouttuinen stortten muren in en het bluswerk werd bemoeilijkt door de felle vorst (-7,2 C). De asfaltbestrating was al snel een ijsveld. Zodra het vuur werd teruggedreven veranderde het bluswater in ijskegels. Het vuur sloeg ook over naar perceel 11, waar een sigarenwinkel gevestigd was.

De brand was tussen half 8 en 8 uur begonnen, rond half 10 werd het sein brand meester gegeven. In het perceel waar de spullen van Rabbi, Vigeveno en Polak waren opgeslagen stond een hoeveelheid meubels die ƒ 35.000,– waard was, verzekerd voor ƒ 25.000,– en moderne schilderijen, verzekerd voor ƒ 40.000,–.
in dat pand waren ’s middags nog meubels binnengebracht, en aangezien deze meubels wat vochtig waren had men de kachel aangestoken. Wellicht was daarmee de brand ontstaan.
De manufacturen van De Vries, die lagen opgeslagen in het pand van Binger en Blitz, waren verzekerd voor een bedrag van ƒ 400.000,– .

Er is een bijzonder foto beschikbaar van deze gebeurtenis die helaas in verband met de auteursrechten niet getoond kan worden. Deze foto kan hier worden bekeken.

bron:
Nieuwe Rotterdamsche Courant, 8 februari 1922, Zware brand te Amsterdam.

illustratie:
reclamekaart NNBV met panden op de Jodenbreestraat. Met dank aan R. de Spa

laatst bijgewerkt:
9 juni 2020