johnny en jones

johnnyenjonesEén van de bekendste Joodse artiestenduo’s van voor de 2e Wereldoorlog waren zonder twijfel Johnny & Jones. Een verhaal over De Bijenkorf, de VARA en over Bergen-Belsen.

In 1934 traden in De Bijenkorf “The Bijko Rhythm Stompers” op, bestaande uit Bob Beek, Max Kannewasser, Max Meents en Nol  van Wesel. Dit is de eerste keer dat de samenwerking tussen Max (Salomon Meijer) Kannewasser (24 september 1916/Jones) en Nol (Arnold Simeon) van Wesel (23 augustus 1918/Johnny) achterhaald kan worden.
In 1936 gingen Johnny en Jones als zangduo optreden. Ze werden ontdekt bij een optreden in in café-restaurant “Van Klaveren” op de hoek Frederiksplein – Weteringschans.
Kort daarna stopten ze met hun baan bij De Bijenkorf en stapten het artiestenvak in. Ze werden al snel de eerste tiener-idolen in ons land.

Max Kannewasser woonde in februari 1941 op de Lekstraat 130-2. Nol van Wesel woonde op de Volkerakstraat 30-1.

Johnny en Jones hadden als voorbeeld voor hun duo het Amerikaanse duo Sim and Slam. Zij hadden voornamelijk jazz-repertoire en een van hun meest succesvolle nummer was de Flat Foot Floogie, dat oorspronkelijk onder de naam Flat Foot Floozy uitkwam. Floozy, slang voor sletje, kwam niet door de Amerikaanse censuur en daarom werd die naam veranderd.
Johnny en Jones gebruikten dit nummer in Nederland en het werd hier een groot succes.

Vara
Johnny en Jones waren vanaf 1938 met zekere regelmaat via de VARA-radio te beluisteren. Ze traden toen op als intermezzo bij “The Ramblers”. Bij het platenlabel Decca namen ze platen op, in november 1938 de eerste met het nummer “Mijnheer Dinges weet niet wat Swing is”. Dit nummer werd een groot succes. Dit nummer is te horen op deze site.

johnnyenjonesadvOorlog
In de eerste periode van de oorlog konden Johnny en Jones nog zonder veel problemen optreden. Zo traden ze in februari 1941 nog in Amersfoort op met “The Ramblers”, maar eind 1941 mochten Joodse artiesten niet meer in het openbaar optreden. Er is een verslag bekend uit het Nationaal Socialistische blad “De Misthoorn” van 6 september 1941 van een optreden bij ADO Den Haag in de Haagsche Dierentuin op 24 augustus 1941.
Daarna adverteerden Johnny en Jones nog wel in het Joodsche Weekblad.

Westerbork
Op 9 oktober 1943 kwamen Johnny en Jones met hun echtgenoten aan in Westerbork. Ze werden daar te werk gesteld bij het verwerken van onderdelen van neergestorte vliegtuigen waaronder plexiglas (bron: Leo Cohen, medegevangene in Westerbork). Johnny en Jones vonden ook een plek bij de uit uitstekende artiesten bestaande revue. Aangezien er alleen Duitstalige teksten op de planken mochten, moesten Johnny en Jones Duits leren. Dus eerst moest die taal goed beheerst worden, waardoor ze alleen in maart 1944 tijdens een kamprevue hebben opgetreden.


Liedje, hetgeen Johnny & Jones in de strafbarakken zongen:
 
 

Het is hier alles even fijn in Westerborg
De korte tijd dat het nog duurt mij ook een zorg
Het is hier alles even fijn, wat cabaret, een beetje gein
Een optimist, dat moet je zijn,
in Westerborg

Bij het ‘s morgens exerceren,
Kan men zich amuseren,
De zoons, de pa’s, de opa’s,
Gaan dan naar de appelplaats
Daar moet men maar proberen
Op klompen lopen leren
Een petje en een overall
Nu ben ik hier een S-geval
Hier is alles even….. enz
(met dank aan Leo Cohen, Adelaide, Australië)
 

4 september 1944
Op deze dag werden Johnny en Jones samen met de andere artiesten gedeporteerd naar Theresienstadt. Op 29 september 1944 werden ze naar Auschwitz getransporteerd en daarna naar Sachsenhausen, Ohrdruf en in maart 1945 kwam Johnny en Jones in Bergen-Belsen aan. Door de ontberingen overleden ze kort na elkaar, Jones op 20 maart 1945 en Johnny op de dag dat Bergen-Belsen bevrijd werd, 15 april 1945.

2004
In het Amsterdams Historisch Museum was er een speciale vitrine ter nagedachtenis aan dit duo ingericht.

bron:
Cohen, Leo, Adelaide, Australië, herinneringen (met dank aan Leo Cohen),
wikipedia,
www.joodsmonument.nl, lemma’s Samuel Meijer Kannewasser en Arnold Simeon van Wesel (geraadpleegd 25 februari 2917)


Illustratie

advertentie: het Joodsche Weekblad, uitgave van den Joodschen Raad voor Amsterdam, 13 juni 1941.

video
Westerbork – serenade via https://www.youtube.com/watch?v=t-uu4IdZY4A

laatst bijgewerkt:
25 februari 2017