Joseph Mendes da Costa

josephmendesdacostaJoseph Mendes da Costa was een bekend artiest, beeldhouwer en hij werkte met keramiek.
Hij werd geboren op 4 november 1863 in Amsterdam en overleed op 20 juli 1939. Zijn vader was Mozes Mendes da Costa en zijn moeder Esther Teixeira de Mattos. Zijn vader was steenhouwer, en hij maakte matseiwoth (grafstenen), wat wellicht bepalend is geweest voor de richting waarin Joseph is gaan werken.

De familie behoorde tot de Portugese gemeente in Amsterdam.
Joseph studeerde aan de Rijksschool voor Kunstnijverheid en specialiseerde zich in impressionistische figuren, voornamelijk uit het alledaagse leven van de Amsterdamse Joden, maar ook met Bijbelse figuren en dieren.
In 1885 zette hij met medestudenten Dijsselhof en Nieuwehuis in de steenhouwerij van zijn vader een atelier op. Mendes da Costa kreeg al snel veel opdrachten en het publiek waardeerde zijn werk. Zijn werk kenmerkt zich door een sterk intellectueel en cultureel-religieuze inslag. Hij produceerde veel werk, zo maakte hij tussen 1890 en 1910 talrijke keramiek- beeldjes in serieproductie. Daarnaast werd hij ook bekend in de portretkunst.

josephmendesdacostabeeldjesjozefmendesdacostamerktekenLangzamerhand werden zijn figuren slanker en meer stilistisch en zijn werk heeft een sterke symbolieke inslag. Hij ontwierp ook architectonisch beeldhouwwerk, waaronder voor gebouwen van Berlage (zoals in de Beurs waar onder andere “de knielende vrouw” – de zegening van het licht – in hout en pleisterwerk/1916 van Da Costa is.
Een van zijn laatste werken is de buste van Herman Heijermans in 1935. Dit beeld werd zeer gemengd ontvangen, velen vonden “de kop op de paal” niet mooi, maar wellicht vormden antisemitische tendensen (een Joodse beeldhouwer die een Joodse Socialistische schrijver eert) voor de 2e Wereldoorlog ook een bron van het protest.

Herman_HeijermansDe wandelgids van Frommer, Frommer’s Walking Tours schrijft over Da Costa en de Beurs van Berlage: “Kijk omhoog in het kantoorgedeelte en je ziet vier bavianen en 22 uilen naar je kijken. Deze beeldhouwwerken zijn gemaakt door Joseph Mendes da Costa. Hij was bekend voor zijn kleine beeldhouwwerken van dieren. Hij ontving zelfs een eredoctoraat van de Universiteit van Groningen.”

bron:
wikipedia.
www.inghist.nl

laatst bijgewerkt:
24 september 2019