Jozef Israëls

israelsnadestormJozef Israëls was geen Amsterdammer. Hij werd geboren op 27 januari 1824 in Groningen, overleed op 21 augustus 1911 in Den Haag maar woonde een behoorlijk deel van zijn leven in Amsterdam, namelijk van 1855 tot 1862 op Rozengracht 66. Hij was een kunstschilder, maar maakte ook etsen en lithografieën. Vanwege zijn gebruik van licht en donker in zijn schilderen wordt hij wel de Rembrandt van de 19e eeuw genoemd.

Israëls was in de leer bij Kruseman en Pieneman. Hij is ook een behoorlijke tijd in Parijs geweest en leerde daar romantische historieschilderijen te maken in het atelier van Picot. Hij ontmoette daar ook Gaillait, Johan Jongkind en Ary Scheffer.
In 1847 kwam hij terug in Nederland en vestigde zich in Scheveningen. Daar schilderde hij veel en werd vooral bekend door schilderijen over het vissersleven in Katwijk en Zandvoort. Maar ook thema’s uit het judaïsme, zoals de Joodse Bruiloft (te zien in het Joods Historisch Museum).
In 1865 werd zijn zoon Isaac Israëls geboren en toen Isaac zes was onderkende Jozef zijn talent al. Hij leidde Isaac op tot 1885. Isaac ging toen zijn eigen weg.

laatst bijgewerkt:
16 september 2019