Lena Veffer

Lena Veffer ligt begraven op de Joodse begraafplaats in Malmö, Zweden. Ze overleed in Halmstad op 25 mei 1945, vlak na de oorlog. Wat is haar verhaal?

De bevrijding van de concentratiekampen betekende niet dat vanaf dat moment er geen gevangenen meer omkwamen. De ontberingen waren zo zwaar geweest, dat de gezondheid en de conditie van velen zo slecht was dat zij nog maar een heel klein zetje nodig hadden om alsnog te overlijden. Zelfs gevangenen die naar andere landen werden overgebracht vanuit de kampen om daar aan te sterken, Zweden nam zeer veel mensen op, hebben het niet allemaal gered.

Lena Veffer werd in Amsterdam geboren op

Het gezin Veffer kwam laat in de oorlog in de kampen terecht. Reden daarvoor kan het beroep van vader zijn. De bezetter hield een aantal diamantwerkers buiten de grote deportaties om ze te laten werken binnen de diamantindustrie, maar nu ten bate van het Derde Rijk. Dit zou een verklaring kunnen zijn, en ook een reden waarom moeder Anna de oorlog overleefde. Anna vertrok op 3 mei 1949 naar Antwerpen. De sociale achtergrond van het gezin Veffer, een arbeidersgezin, kan geen reden zijn hiervoor en de Joodse bewoners in de buurt waar zij woonden waren grotendeels rond 1943 gedeporteerd.

Lena kwam in Zweden terecht om aan te sterken. Een groep Nederlands-Joodse vrouwen werd eind april 1945 overgedragen aan het Deense Rode Kruis, werden per trein overgebracht naar Kopenhagen en met het veer naar Malmö, waar ze op 4 mei 1945 aankwamen. De kampen,  Lena had in Neuengamme gezeten, het concentratiekamp in de buurt van Hamburg, hadden echter zo’n zware tol geëist van Lena dat ze in Halmstad overleed en in Malmö op de Joodse begraafplaats werd begraven.

 

bron:
www.joodsmonument.nl, lemmata gezin Anna Veffer (geraadpleegd 5 september 2018)
stadsarchief Amsterdam, gezinskaart Jacob Veffer
diamantwerkers: Lou de Jong, Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog, deel 7, p 281
www.maxvandam.info, lemma Anna Veffer- Nabarro (geraadpleegd 5 september 2018)
Neuengamme via https://monument.vriendenkringneuengamme.nl/uitgebreid-zoeken/?search-person=Malm%C3%B6%2C+Judiska+Begravningsplatsen&type=plaats_graf (geraadpleegd 5 september 2018

laatst bijgewerkt:
26 september 2019