Marcus Mozes Tafelkruijer

tafelkruijermarcusmozesMarcus Mozes Tafelkruijer werd geboren en overleed in de Batavierstraat te Amsterdam. De Batavierstraat is een straat die men tevergeefs zoekt in het huidige Amsterdam en deze straat liep parallel met de huidige Nieuwe Uilenburgerstraat. De oude Uilenburgerstraat liep ook op die plek, de rooilijn aan de kant van de synagoge en de pakhuizen is dezelfde, de straat was echter veel smaller. Daarom was er op het eiland Uilenburg plaats voor nog een straat, die het eiland over de lengterichting in tweeën deelde.

Marcus Mozes Tafelkruijer zag in deze straat op nummer 50 het levenslicht op 30 maart 1824 als zoon van Mozes Tafelkruijer, kruier van beroep, en Keetje Isaac Velleman. Marcus overleed op 10 augustus 1899.

Marcus behoorde tot het Joods-Amsterdamse proletariaat. De Batavierstraat was een straat waarin veel armere Joodse mensen woonden. Tegen de tijd dat Marcus wilde trouwen woonde hij direct in de buurt van Uilenburg, op Marken. Niet het eiland in het IJsselmeer, maar de buurt rond de Valkenburgerstraat. Marcus was toen nog sjouwer, korte tijd later geeft hij als beroep kastenmaker op en uiteindelijk is hij volgens zijn overlijdensbericht lijstenmaker. Ten tijde van zijn overlijden woont het gezin Tafelkruijer op de Batavierstraat 14.

Marcus is tweemaal gehuwd geweest. Hij trouwde met Karoline Samuel Berkhoff en kreeg met haar op 24 november 1950 een dochter, Keetje. Keetje zou later trouwen met Hijman Levie Granaat en ook zij blijft in de directe omgeving wonen. Hijman heeft een beroemde metaal- en ijzerwarenhandel op de Oude Schans 15, de firma H L Granaat.

bron:
Nieuw van de dag, kleine courant, 9 okt 1899, annonce i.v.m. overlijden

Laatste aanpassing:
16 september 2019