Max Werkendam

Max Werkendam werd geboren op 28 april 1917 als zoon van Zadok Werkendam en Esther Buijs. Max trouwde op 31 maart 1942 in Amsterdam met Clara de Vries. Van hun huwelijk werd een bijzondere 8 mm film gemaakt die verwerkt is in “Joodse Bruiloft in Oorlogstijd” van Willy Lindwer. Max kwam in Bergen-Belsen om op 31 mei 1945. Clara overleefde de oorlog.

Max Werkendam was een gymleraar en een begaafd turner. Zo won hij in 1938 en in 1940 de “steenwedstrijden” en was daarmee turnkampioen van Nederland. Zijn naam staat twee maal gegraveerd op de stenen van deze pagina.
Bij het turnen werd hij bekend om zijn nieuwe en innovatieve houdingen, waarbij hij gebruik maakte van yoga-achtige oefeningen.

Max groeide op in het gezin van Zadok Werkendam en Esther Buijs. Zij hadden vijf kinderen; Mozes, Abraham, Nathan, Max en Henriette. Dochter Henriette overleefde de oorlog door in onderduik te gaan, zoon Mozes kwam terug uit de kampen en overleed in 1976. Vader was koopman van beroep, het gezin had het niet breed en woonde in 1941 in de Laing’s Nekstraat.

Op 31 maart 1942 trouwden zoon Max met Clara de Vries. Van deze gebeurtenis is een bijzondere 8 mm film gemaakt waarop te zien is hoe het Max Esther ophaalt in de Sint Anthoniesbreestraat, met koetsjes naar de Portugese Synagoge gaat en daar de choepa viert. De bruiloftsgasten hebben allen, zoals ook Esther en Max, de Jodenster op hun kleding. Na de choepa wordt op een gracht het huwelijk gevierd.

Clara overleeft de oorlog en vertelt in de documentaire over haar huwelijk. Het grootste deel van de bruiloftsgasten in de documentaire overleeft de oorlog niet.

De documentaire van Willy Lindwer is te zien in het Joods Historisch Museum, onder de titel “Joodse bruiloft in bezettingstijd”. De documentaire staat ook op Youtube (september 2022).

 

bron:
Lindwer, Willy “Joodse bruiloft in Oorlogstijd, documentaire, 1991,
genealogieonline.nl,

gepubliceerd:
21 april 2016

laatst bijgewerkt:
4 september 2022