Mijntje Leentje (Maartje) van Tijn

Mijntje Leentje van Tijn was de dochter van Eli van Tijn, de hoofdonderwijzer van de Louis Bothaschool op de Kraaipanstraat 58 in de Transvaalbuurt. In 1941 werd de school werd de school een van de Joodse Scholen in de stad, te weten Joodsche School 9. Eli van Tijn organiseerde vanaf de zolder van de school, in samenwerking met de verzetsgroep Gerretsen, verzet tegen de bezetter en daar kwamen onderduikers te zitten. Eli heeft er ook zelf ondergedoken gezeten.

Eli was gemengd gehuwd met Mina de Bruin en had met haar vijf kinderen. Door dit huwelijk had hij mogelijk buiten de deportatie kunnen blijven, hoewel het geen zekerheid was, maar door zijn activiteiten voor het verzet was hij wel een doelwit van de bezetter.

Mijntje – doorgaans Maartje genoemd – studeerde aan de kweekschool en studeerde daarna Bijbels Hebreeuws. Ze zat het liefst in de boeken en liet het huishouden over aan haar dochters. Volgens haar dochters was ze een geweldigen moeder die niet om het huishouden of haar uiterlijk gaf, maar waar de kinderen, ze zette er zeven op de wereld, geweldig mee konden lachen. Ze had een rotsvast vertrouwen in haar kinderen.

Maartje had een zeer moeilijke relatie met God. Ze geloofde niet in de goedheid van God en daarbij waren twee trauma’s leidend. De moord op haar vader waarbij ze er getuige van was toen hij opgehaald werd door de nazi’s. Hij werd vermoord, zoals veel van haar familieleden.  Ze vocht met haar oudste zoon voor het gedenkteken voor haar vader dat op 14 december 2007 voor de school werd onthuld, maar Maartje heeft het niet meer mogen meemaken want ze overleed een week eerder, op 7 december 2007.  Het tweede bepalende trauma in het leven van Maartje was toen haar zoontje Jantje uit het raam viel van hun flat in Osdorp. Jantje overleefde dit niet. Het werd het breekpunt in het huwelijk, Maartje vond dat haar man de ramen had moeten beveiligen. Ze verhuisde naar Wormer en wilde nooit meer in een flat wonen. Ze bleef in Wormer wonen tot haar dood. Zowel Maartje als haar man storten zich in het werk en gingen in 1971 uit elkaar. Maartje nam de zorg voor de kinderen.

Maartje werd onder andere bekend om haar mooie vertalingen van Hebreeuwse poëzie. Verschillende schrijvers, zoals Maarten den Dulk, Hans Hulst, Dick Nicolai en Hans Uytenbogaardt (her)ontdekten door haar het Hebreeuws als een taal vol geintjes en grappen, met verborgen boodschappen, waarin elk woord en elke letter ertoe doet.

De laatste jaren ging het moeizaam met haar gezondheid. Ze geloofde in een leven hierna, waarhaar vader en zoontje haar zouden opwachten.

Mijntje Leentje van Tijn werd op 2 juni 1933 geboren in Amsterdam. Ze overleed op 7 december 2007 in Wormer.

 

bron:
Mijntje Leentje van Tijn 1933- 2007 op https://www.trouw.nl/home/mijntje-leentje-van-tijn-1933-2007~ae9eee15/

laatst bijgewerkt:
26 september 2019