Netrico

Foto is van Netrico in de vijftiger jaren toen het pand was uitgebreid met Rijnstraat No. 8. Tussen 1939 en 1945 was alleen de rechterkant No.6 van Netrico.

Rijnstraat 6 – Hollandia Textiel – Netrico – op last van de bezetters gesloten
Hier woonde van 1938 tot en met 1946 de familie Neeter, bestaande uit Emanuel (1911), Miep (1910), Henry (1939), Irene (1943) en Polly (jan 1945 – hongerwinter). De etalage was afgeplakt met bruin pakpapier omdat Joden geen bedrijf mochten uitoefenen. Daarna is de familie verhuisd naar de Rooseveltlaan.

Verslag van Henry Neeter:
De etalage op no.6 was mijn speelplaats en door een spleet tussen het pakpapier kon ik naar buiten kijken, met onder andere uitzicht op de brug over het Amstelkanaal. Hier heb ik ook de vrachtwagens gezien tijdens de razzia’s waar mijn buren (volwassenen en kinderen) en andere bewoners moesten instappen nadat ze door Amsterdamse politieagenten uit hun huizen waren gehaald. Op de brug stonden twee of drie Duitse soldaten met geweren. Op no. 2 of 4 was het kantoor van de Staatsloterij van buurvrouw Coba. Tijdens razzia’s werd ik in de tuin over de schutting getild en door Coba naar andere mensen gebracht, waaronder mijn grootouders op de Rivierenlaan. Later heb ik zes jaar op de Vondelschool gezeten zonder ooit geweten te hebben dat in diezelfde banken andere Joodse kinderen hadden gezeten op de zogenaamde Joodse school. Dit heb ik ontdekt bij het napluizen van de archieven van de Joodse Raad bij het NIOD als bestuurslid van het VBV (Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers) om aan te tonen dat Amsterdam een open getto was. Dit is later erkend door de Duitse regering en hebben honderden Shoah slachtoffers alsnog een uitkering kunnen krijgen.

Mijn vader werd tewerkgesteld (zogenaamd gemengd huwelijk met verklaring van een notaris) in een lasbedrijf bij de Jan van Galenstraat achter de Markthallen, waar hij stalen kruisen moest lassen voor het ophangen van prikkeldraad in de duinen langs de kust. Hierdoor heeft het gezin de oorlog weten te overleven (inclusief de onderduikers).

bron:
verslag Henry Neeter, d.d. 22 februari 2019

illustratie:
privé-collectie familie Neeter

laatst bijgewerkt:
26 september 2019