Tuinhuizen worden wel de verborgen schatten van Amsterdam genoemd. Er zijn er thans minder dan honderd over die op de stedelijke monumentenlijst staan. Eén daarvan, in de binnentuin van Nieuwe Keizersgracht 20, is het afgelopen jaar grondig gerestaureerd en geheel teruggebracht in de oorspronkelijke achttiende-eeuwse staat. Op 28 augustus 2011 werd het tuinhuis met enig extra ceremonieel heropend.
De Nieuwe Keizersgracht werd ook wel de Portugezengracht genoemd vanwege het grote aantal Portugese Joden dat er in de eerste helft van de 18e eeuw kwam wonen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een van de ‘Jodengrachten’. Van de bewoners op het korte stukje, tussen de Amstel en de Weesperstraat, zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog 185 Joden weggevoerd waarvan er 13 de oorlog hebben overleefd.
In het pand Nieuwe Keizersgracht 20 woonden drie families, Tafelkruijer, Bing en Van Gelderen. Van de in totaal tien bewoners heeft één zoon de oorlog overleefd.
Rond 1985 vonden de huidige bewoners bij schilderswerkzaamheden in de hal, verborgen achter een dichtgeplamuurd houten plankje een mezoeza die de bewoners tijdens de oorlog daar hadden verborgen. Ter herinnering aan hen is op 28 augustus 2011 die oorspronkelijke mezoeza opnieuw aangebracht aan het huis.
Een jarenlange zoektocht heeft de huidige bewoners in contact gebracht met onder meer een kleindochter en -zoon van de familie Tafelkruijer, die op 28 augustus ook aanwezig was.
Bij de heropening van het tuinhuis, werd een mezoeza worden aangeslagen door rabbijn Menno ten Brink (foto midden). Aangenomen mag worden dat in het tuinhuis, dat een constructie bevat waardoor het daklicht geopend kan worden, ook vroeger het Loofhuttenfeest, Soekot, werd gevierd. Het huis en het tuinhuis zijn onlosmakelijk verbonden met de Joodse historie van Amsterdam.
Een van de huidige bewoners van het pand is Suzanne Rodrigues Pereira. Bij het uitzoeken van de huizengeschiedenis bleek, meer dan kon worden vermoed, het huis op verschillende manieren verbonden te zijn met haar eigen familiegeschiedenis.
Het tuinhuis werd hersteld met de belangrijke medewerking van Paul Morel van Stadsherstel en de voormalig tuinarchitect Chiel Smit, een oud-bewoner, op basis van wiens herinneringen als zevenjarige jongen, de attiek (gevel) weer in oude glorie is hersteld.
Het tuinhuis is te huur voor kleine groepen. Meer informatie staat hier.
bron:
persbericht Suzanne Rodrigues Pereira,
www.tuinhuisaandegracht.nl,
www..nk-verhalen.nl.