Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam december 2017

Welkom
Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website
www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken

Een aantal boeken die op de site genoemd worden is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Contact

Alleen per mail

deze maand

Deze maand
De laatste maand van 2017 is bijna voorbij en de nieuwsbrief voor deze maand ligt nu voor u. Het is een maand geworden waarbij ik de focus wat meer op Rotterdam heb gelegd, ook om de achterstand wat in te lopen. Zo zijn er verschillende straten toegevoegd waarvan veel op Katendrecht. Ook deze buurt, waar velen geen Joodse geschiedenis verwachten, heeft een Joodse geschiedenis. Zelfs nog meer dan hier verteld is aangezien deze buurt aardig wat onderduikers heeft gekend en mocht u daar was over weten, dan horen we die verhalen heel graag.

Maar ook op de Amsterdamse site een aantal nieuwe verhalen en een oproep voor een schoolfoto. Verder komt binnen enkele dagen het jaaroverzicht uit.

Verder wens ik u allen alle goeds toe in 2018. Meer verdraagzaamheid, dat er minder haat op de ‘sociale’ media te lezen zal zijn, en vooral gezondheid voor u persoonlijk

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

18 dec – De Rechthuislaan is toegevoegd.   2 dec – Siegfried en Salomea Stein woonden op de Mauritsstraat 10hs.
18 dec – De Veerlaan is toegevoegd.   2 dec – Misschien is het een schoolfoto van een middelbare school uit Amsterdam. Wie er op staan is bekend, maar wie weet meer?
19 dec – De Brede Hilledijk is toegevoegd met het bijzonder verhaal over Frieda Baumgarten.   2 dec – Waarschijnlijk is het een foto van een Joods bedrijf. Of we meer informatie kunnen achterhalen? Wellicht herkent een van u iets of iemand.
21 dec – De Tolhuisstraat is toegevoegd aan de site, met het verhaal over een leverancier van scheepsartikelen die uit een voornaam Sefardisch geslacht kwam.   2 dec – De apothekersvereniging KNMP adopteert de namen van de Joodse apothekers die slachtoffer zijn geworden van de Sjoa. Het artikel dat daarover verscheen heeft zijn oorsprong onder andere bij een artikel van deze website.
21 dec – De Tolhuislaan is toegevoegd.   8 dec – de Mauritsstraat is toegevoegd.
21 dec – de Maashaven is toegevoegd.   15 dec – Marianne Hammel woonde in de buurt van de Nieuwmarkt en zette haar memoires op schift.
23 dec – de Keizerstraat is toegevoegd met daarin ook de melding van een koosjer restaurant in Rotterdam.    
23 dec – Op de Mauritsstraat 68 werd in de Tweede Wereldoorlog de Joodse Nijverheidsschool voor Meisjes opgericht.    
23 dec – het Bospolderplein is toegevoegd.    
24 dec – Het Hang is toegevoegd.    
25 dec – Hoe schreef men in 1914 over de Stichting Montefiore. Dat artikel is gevonden.    
26 dec – De Westzeedijk is toegevoegd