Nieuwsbrief Joodsamsterdam en JoodserfgoedRotterdam februari 2018

Welkom
Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website
www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken

Een aantal boeken die op de site genoemd worden is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Contact

Alleen per mail

deze maand

Deze maand
Ten eerste voor Poerim een Chag Sameach.
Uiteindelijk valt deze maand het aantal nieuwe verhalen op de sites mee, maar ik moet u wel zeggen dat nu ik in de laatste fase van de studie aan de UvA zit ik iedere keer weer verbaasd ben dat er weer een nieuwe maand begint. Het aantal verhalen is dus niet heel hoog en met name voor Rotterdam had ik meer willen schrijven. Maar helaas zat dat er even niet in en ik hoop dat u me tips kunt sturen voor nieuwe verhalen over locaties of gebeurtenissen, met name in Rotterdam. Maar als alles loopt zoals ik het gepland heb is deze periode eind juni voorbij.  Wel zijn er een paar indrukwekkende verhalen bijgekomen. Het verhaal over Jaantje Luteraan is er zo een, maar ook is de inventarisatie van de zuurinleggerijen in Amsterdam nog niet volledig afgerond; er staan er twee bij. In Rotterdam spelen zich twee verhalen af die nog niet op de site stonden. Het bijzondere verhaal over de familie Rijnderman en het Theater Soesman.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

9 feb – Theater Soesman is er maar anderhalf jaar geweest aan de Kruiskade te Rotterdam.   7 feb – Jaantje Luteraan was onderwijzers in Amsterdam. Wat is er over haar en haar gezin te vinden?
21 feb – De Westersingel is toegevoegd met daar ook het bijzondere verhaal van de familie Rijnderman.   7 feb – de Barndesteeg is toegevoegd.
    13 feb – de zuurinleggerij van David de Goede was op de Houtkopersdwarsstraat gevestigd.
    15 feb – De Regulierssteeg is toegevoegd.
    16 feb – de Zeeburgerdijk is aangevuld.
     23 feb – Roosje Koster – de Kromme had een zuurinleggerij in Amsterdam.
    28 feb – de Sparrenweg is toegevoegd aan de site.