Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam mei 2019

Welkom Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht
We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen? Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand, behalve in augustus en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken
Een aantal boeken die op de site genoemd worden is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Nieuw mailadres? Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres in bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de attachement, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact
Alleen per mail

deze maand

De maand mei is een maand met veel bezoek aan de websites en veel vragen. Daarnaast zijn er behoorlijk wat verhalen toegevoegd aan de website, waarvan het grootste het boek is dat over Erica van Beek werd geschreven. Zij was een trouw lezer van de site en het verhaal over haar moeder, hun vlucht uit Oostenrijk en haar jeugd is al gepubliceerd in het boek Twee vrouwen en een Jas. Het was Erica’s wens om haar biografie te laten schrijven en de afgelopen drie jaar heb ik daar aan gewerkt. Enkele maanden voor haar dood was de biografie af. Er werden een aantal uitgevers benaderd, maar om iets te laten uitgeven is verre van eenvoudig. Daarom is op de dag van haar uitvaart het boek online gezet op de site. Conform haar wens gaat het verhaal nu de wereld in. Het is beschikbaar als bladerboek, maar ook als pdf te downloaden op dezelfde pagina. Verder treft u verhalen aan over personen, straten, ondernemers en ondernemingen. Ik hoop dat u dit weer een interessante toevoeging vindt.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

8 mei – Het verhaal over kelner en koopman in textiel David Frank is toegevoegd.   11 mei – Het verhaal over Samuel Beem is toegevoegd aan de site.
15 mei – Het verhaal van Elsje Judels en Willem Meininger is toegevoegd.   13 mei – Deze maand overleed Erica van Beek, trouwe lezer van de site. Gedurende de afgelopen 2 – 3 jaar is gewerkt aan haar biografie. Deze is op de dag van haar uitvaart op deze site online gezet en is hier te lezen.
22 mei – Groep 10 deed in Rotterdam het werk dat het beruchte Bureau Joodsche Zaken in Amsterdam verrichte.   16 mei – Ben Plotske was een legendarische ondernemer in textiel.
22 mei – een gewone straat met een bijzonder Joods verleden, de Beatrijsstraat.   20 mei – Alexander en Simon Menist hadden een herenhoeden en modemagazijn op de Utrechtsestraat.
29 mei – Het verhaal over Lazarus Voorzanger en zijn hotel op de Gelderschekade is verder uitgebreid.   27 mei – Er zijn foto’s gevonden van Marcel en Rita en we zoeken wie zij waren.